Rusi potvrdili da je Prigožin bio na letu: Bez preživjelih u padu aviona (VIDEO)

Stradalo deset osoba, među njima i "desna ruka" šefa Vagnera. Telegram kanal "Grey Zone", povezan sa tom plaćeničkom grupom, tvrdi da je avion srušila protivvazdušna odbrana

107310 pregleda 194 reakcija 193 komentar(a)
Sa mjesta nesreće, Foto: Reuters
Sa mjesta nesreće, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.08.2023. 22:23h

Šef i osnivač plaćeničke grupe Vagner Jevgenij Prigožin bio je u avionu koji se srušio u Tverskoj oblasti, sjeverno od Moskve, potvrdila je Rosavijacija, ruska uprava za civilno vazduhoplovstvo.

U padu aviona je, kako je ranije objavljeno, stradalo svih sedam putnika i tri člana posade.

Među putnicima je, kako su naveli, bio i Dmitrij Utkin, Prigožinova "desna ruka" i suosnivač Vagnera, prenosi Rojters. Rosavijacije je objavila imena putnika i članova posade koji su bili na letu.

Ranije je objavljeno da je Prigožin bio na spisku putnika, ali nije bilo potvrde da li je zaista bio u avionu.

Telegram kanal "Grey Zone", povezan sa Vagnerom, tvrdi da je avion srušila ruska protivvazdušna odbrana.

„Šef Vagner grupe, heroj Rusije, istinski patriota svoje otadžbine – Jevgenij Viktorovič Prigožin poginuo je od posljedica djelovanja izdajnika Rusije“, navodi se u objavi na kanalu. „Ali i u paklu će biti najbolji! Slava Rusiji", poručili su.

U Embraeru koji je letio iz Moskve za Sankt Peterburg bilo je sedam putnika i tri člana posade, prenio je Rojters.

"Pokrenuta je istraga povodom pada aviona Embraer u Tverskoj oblasti, Na spisku putnika je i ime Jevgenija Prigožina", navela je ranije Rosavijacija.

U nepotvrđenim izvještajima ruskih medija navodi se da su Prigožin i njegovi saradnici prisustvovali sastanku sa zvaničnicima ruskog Ministarstva odbrane, prenosi Rojters.

Ove sedmice objavljeno je video obraćanje Prigožina u kojem poručuje da će njegova vojna kompanija učiniti Afriku "slobodnijom", ali mediji nisu mogli provjeriti gdje je video snimljen.

Na snimku objavljenom na Telegram kanalima povezanim sa plaćeničkom grupom, vidi se Prigožin u borbenoj opremi.

Šef Vagnera nije se pojavljivao mnogo u javnosti od kratkotrajne pobune protiv Kremlja u junu, koja je trajala samo 24 sata.

Oko 5.000 Vagnerovih vojnika preuzelo je tada kontrolu nad južnim ruskim gradom Rostovom na Donu i krenulo ka Moskvi, sa ciljem da, kako je rekao, smijene vojni vrh.

prg
foto: Reuters

Međutim, poslije pregovora sa Putinom u kojima je posredovao bjeloruski lider Aleksandar Lukašenko, Prigožin je zaustavio svoje borce na oko 200 kilometara od Moskve.

Prema dogovoru o okončanju pobune, optužbe protiv Prigožina su odbačene i njemu je ponuđeno da se preseli u Bjelorusiju.

Tokom rata u Ukrajini, bilo je žestokih i javnih sukoba Prigožina i ruskog Ministarstva odbrane oko načina vođenja akcija.

prg
foto: Reuters

Prigožin je više puta optuživao Ministarstvo odbrane za sabotažu, odnosno da nije snabdjelo njegove odrede municijom.

Govorio je da je osnovao vojnu kompaniju Vagner 2014. godine

Bogati biznismen sa kriminalnim dosijeom poznat je i po nadimku „Putinov kuvar" jer je bio zadužen za ketering, odnosno obezbjeđivanje hrane za Kremlj.

Vagner je 2014. počeo da podržava proruske separatističke snage u istočnoj Ukrajini i smatra se da je pomogao Rusiji da anektira Krim.

Reakcije iz svijeta

Mihailo Podoljak, savjetnik šefa kabineta ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, nakon izvještaja o padu aviona, objavio je na Tviteru: "Što se tiče Prigožina: moramo sačekati da se raziđe magla rata."

"Međutim, jasno je da Putin nikome ne prašta zbog svojeg vlastitog zvijerskog straha - onog istog koji ga je paralisao u junu 2023. - i čekao je trenutak. Takođe je očigledno da je Prigožin sebi potpisao smrtnu presudu onog trenutka kada je povjerovao u čudne 'garancije Lukašenka' i ne manje apsurdnu 'iskrenu riječ' Putina," napisao je Podoljak. "Uklanjanje Prigožina i komande Vagnera dva mjeseca nakon pokušaja puča je signal Putina ruskim elitama pred izbore 2024. godine: 'Borite se! Neposlušnost znači smrt'," dodao je.

Predsjednik SAD Džo Bajden kazao je da ne zna pouzdano šta se dogodilo Prigožinu, ali da ga izvještaji nijesu iznenadili.

„Ne znam tačno šta se dogodilo. Ali nisam iznenađen... Nema mnogo toga što se dešava u Rusiji iza čega Putin ne stoji, ali ne znam dovoljno da bih imao odgovor."

Premijerka Estonije Kaja Kalas kazala je za CNN da “ako je istinito, to pokazuje da će Putin eliminisati protivnike i to plaši svakoga ko pomisli da izrazi mišljenje koje se razlikuje od njegovog."

Poljski ministar spoljnih poslova Zbignjev Rau na državnom kanalu TVP Info kazao da je teško imenovati “bilo koga ko bi intuitivno mislio da je ovo slučajnost”.

“Dešava se da politički protivnici koje Vladimir Putin smatra prijetnjom svojoj vlasti ne umiru prirodno", kazao je on.

Pro-kremljski analitičar Sergej Markov je, kako prenosi “Politico” pokušao je prebaciti krivicu na Ukrajinu.

"Prigožin je mrtav. Niko ne vjeruje da je ovo nesreća", napisao je na Telegram kanalu. U odvojenom postu, nagovještavajući kako bi spin doktori Kremlja mogli okviriti pad aviona u satima i danima koji dolaze, Markov je rekao da je "ubistvo Prigožina i Utkina ... vjerovatno teroristički napad Ukrajine pred Dan nezavisnosti Ukrajine."

"Svi neprijatelji Rusije već se raduju. Ubistvo Prigožina je glavno postignuće Ukrajine ove godine", napisao je Markov.

Dok su vijesti o padu aviona stizale, ruski predsednik Vladimir Putin je govorio na događaju povodom obilježavanja Bitke kod Kurska, hvaleći heroje Rusije u "specijalnoj vojnoj operaciji" u Ukrajini, prenijela je agencija Asošijetid pres.

Bonus video: