BLOG Napadi na Herson i Dnjepar, poginula jedna osoba

Rat u Ukrajini 545. dan

34528 pregleda 18 komentar(a)
Dnjepar nakon ruskog napada, Foto: Reuters
Dnjepar nakon ruskog napada, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.08.2023. 21:54h
Završeno
21:57h

Sjedinjene Američke Države u oktobru započeti sa obukom ukrajinskih pilota na borbenim avionama F-16, saopštio je Pentagon.

Portparol Pentagona, general Pat Rajder rekao je da će obuka početi nakon što ukrajinski piloti prođu obuku engleskog jezika u septembru, kao i da će se održati u Arizoni, prenosi Rojters.

21:57h

Rusija će se vratiti crnomorskom žitnom sporazumu samo ako Zapad ispuni svoje obaveze prema Moskvi, rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu, kako prenosi Rojters..

"Odgovarajući na pitanje generalnog sekretara UN o izgledima za obnavljanje crnomorske inicijative, Lavrov je ponovio stav Moskve njenoj spremnosti da se vrati učešću samo ako se sve obaveze prema ruskoj strani zaista ispune", saopštilo je rusko ministarstvo spoljnih poslova.

17:57h

Najmanje jedna osoba je poginula, a 16 je ranjeno u ruskim napadima širom Ukrajine tokom obilježavanja Dana nezavisnosti, saopštili su lokalni zvaničnici.

Gradovi Herson i Dnjepar, kao i grad na frontu Kurahovo, pogođeni su napadima u kojima su ranjeni civili, a jedan poljoprivrednik je ubijen u granatiranju na jugu Ukrajine, rekli su zvaničnici, kako prenosi Rojters.

15:27h

Norveška će, posle Holandije i Danske, poslati borbene avione F-16 Ukrajini, javljaju danas norveški mediji.

Za sada nema zvanične potvrde plana o slanju aviona, o čemu su izvjestile norveške televizije NRK i TV.

Premijer Norveške Jonas Gar Stere je danas u posjeti Kijevu, a Norveška je najavila i da će Ukrajini poslati protivvazdušne rakete, navodeći da je "vazdušna odbrana ključna za sposobnost Ukrajine da zaštiti civilno stanovništvo i vojne jedinice i infrastrukturu od svake vrste vazdušnog napada Rusije".

Norveška, članica NATO-a, bila bi treća evropska zemlja koja bi Ukrajini isporučila avione F-16.

Ukrajina je dugo tražila te avione u nadi da bi oni mogli da joj donesu premoć u ratu. Nedavno je pokrenula kontraofanzivu protiv ruskih snaga, ali bez vazdušne podrške, ostavljajući svoje jedinice na milost i nemilost ruskoj avijaciji i artiljeriji.

Norveška je u februaru saopštila da će u okviru petogodišnjeg paketa podrške donirati Ukrajini 7 milijardi dolara. Novac će biti iskorišćen za vojnu i humanitarnu pomoć.

(BETA)  

14:27h

Ukrajina nije umiješana u prijavljenu smrt šefa ruskih plaćenika Jevgenija Prigožina, prenijela je u četvrtak novinska agencija Interfaks-Ukrajina izjavu predsjednika Volodimira Zelenskog, prenosi Rojters.

U Ukrajini se danas obilježava Dan nezavisnosti.

"Mi nismo imali ništa s tim. Svi shvataju ko ima neke veze sa tim“, rekao je Zelenski novinarima.

Izmjena: 14:54h
14:25h

Avionska nesreća u kojoj je, kako se vjeruje, poginuo šef privatne ruske plaćeničke vojske "Vagner" Jevgenij Prigožin, sumnja se da je bila atentat izveden pošto je pobuna njegove vojske naškodila vlasti predsjednika Rusije Vladimira Putina.

Ruska agencija za civilno vazduhoplovstvo saopštila je da su Prigožin i šest njegovih visokih zvaničnika bili u poslovnom avionu s tročlanom posadom koji se u srijedu odjednom srušio, pao kao kamen, ubrzo poslije polijetanja iz Moskve. Spasioci su brzo našli svih 10 tijela, a ruski mediji su na osnovu izvora u Prigožinovoj kompaniji Vagner potvrdili njegovu smrt.

13:07h

Norveška je odlučila da pokloni Ukrajini borbene avione F-16 za borbu protiv ruske invazije, javila je u četvrtak norveška televizija TV2, pozivajući se na neimenovane izvore.

TV2 nije saopštio koliko će aviona Norveška obezbijediti, prenosi Rojters.

Norveško ministarstvo spoljnih poslova nije odmah odgovorilo na Rojtersov zahtjev za komentar.

Ako bude potvrđeno, Norveška bi postala treća nacija – poslije Holandije i Danske – koja je najavila donacije aviona F-16 američke proizvodnje Ukrajini.

Norveški premijer Jonas Gar Stoere sastao se u četvrtak u Kijevu sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim i najavio donacije protivvazdušnih raketa i druge opreme, ali se nije oglasio u vezi sa F-16.

F-16 su već duže vrijeme na listi želja Ukrajine zbog svoje razorne moći i globalne dostupnosti. Avion je opremljen topom od 20 mm i može da nosi bombe, rakete i projektile.

Mnogi saveznici u NATO-u imaju F-16 – prvobitno dizajnirane 1970-ih – što olakšava pronalaženje rezervnih djelova u poređenju sa ruskim avionima koje trenutno koristi Ukrajina.

Prošle godine, norveške vazduhoplovne snage su povukle svoju flotu od 57 F-16 i kasnije pristale da prodaju 32 od tada saveznici NATO-a Rumuniji u, kako je Stoere rekao, "fiksnom i dogovorenom" dogovoru.

Još 12 aviona trebalo bi da bude prodato privatnoj kompaniji koja pruža obuku za Vazduhoplovstvo SAD, iako ovaj dogovor tek treba da dobije konačno odobrenje i neki analitičari kažu da bi ovi avioni mogli biti pogodni za donaciju Ukrajini.

Od 13 preostalih F-16, norveško ministarstvo odbrane je prošle godine saopštilo da su mnogi bili preskupi ili teški za popravku i da bi mogli biti smješteni u muzej, iskorišćeni za djelove ili poslati na rashod.

Norveška je svoje F-16 zamijenila modelom nasljednikom F-35.

11:31h

Sjeverna Koreja je u četvrtak okrivila Sjedinjene Države da su ukrajinsku krizu dovele do globalne nuklearne katastrofe snabdijevanjem borbenim avionima F-16 ukrajinske snage i rekla da Vašington nema pravo da kritikuje vojnu saradnju Pjongjanga sa Rusijom, prenosi Rojters.

08:32h

Sedam osoba je ranjeno rano u četvrtak u ruskom raketnom napadu na grad Dnjepar na jugoistoku Ukrajine, saopštile su vlasti.

Šest žrtava je hospitalizovano sa umjerenim povredama, izvijestio je regionalni guverner Sergej Lisak, a oštećena je i saobraćajna infrastruktura, prenosi Rojters.

Oštećeno je desetak drugih zgrada, uključujući banku, hotel i administrativnu zgradu, rekao je on i dodao da se detalji provjeravaju.

Rojters nije mogao nezavisno da provjeri izvještaj.

08:30h

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je rano u četvrtak da su sistemi protivvazdušne odbrane oborili tri ukrajinske bespilotne letjelice iznad ruskih regiona.

Dva drona oborena su iznad Brjanske oblasti koja se graniči sa Ukrajinom i još jedna - iznad Kaluške oblasti koja je bliže Moskvi, prenosi Rojters.

08:22h

Vojni vrh Evropske unije izrazio je sumnju da će Ukrajina povratiti bilo koju teritoriju izgubljenu u ratu sa Rusijom, piše njemački list Di Velt.

"Ostaje upitno da li se puni suverenitet Ukrajine može obnoviti sa raspoloživim resursima“, rekao je Robert Briger, predsjednik Vojnog komiteta Evropske unije (EUMC), najvišeg vojnog korpusa u EU koji se sastoji od 27 država članica, prenosi Rojters.

Povodom kontraofanzive Ukrajine, koja traje od juna, Briger je rekao da će biti „oprezno očekivati proboj ukrajinskih snaga kroz ruske odbrambene linije“.

Bonus video: