Putin pohvalio Prigožina kao "talentovanog biznismena", uputio saučešće porodicama stradalih u padu aviona

Predsjednik Rusije kazao da će potrajati zvanična istraga

37355 pregleda 66 reakcija 66 komentar(a)
Putin, Foto: Reuters
Putin, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.08.2023. 20:03h

Ruski predsjednik Vladimir Putin danas je, u svom prvom oglašavanju poslije pada aviona u kojem se nalazio šef plaćenčke grupe Vagner Jevgenij Prigožin, izrazio saučešće porodicama poginulih.

Prigožin je bio među deset putnika i članova posade, u nesreći nije bilo preživjelih, ali i dalje nije zvanično saopšteno da je Prigožin među stradalima.

"Što se tiče pada aviona, prije svega želim da izrazim iskreno saučešće porodicama svih žrtava. To je uvijek tragedija", rekao je Putin.

On je poslije sastanka sa Denisom Pušilinom, liderom ukrajinske Donjecke oblasti kojeg je imenovala Moskva, rekao da prvi podaci ukazuju da su u avionu koji se srušio u Tverskoj oblasti bili pripadnici Vagnera.

"Želim da napomenem da su ti ljudi dali značajan doprinos našem zajedničkom cilju borbe protiv neonacističkog režima u Ukrajini, mi to pamtimo, znamo i nećemo zaboraviti", kazao je Putin, kako prenosi Rojters.

On je rekao da je potrebno sačekati ishod zvanične istrage, dodavši da će ona potrajati.

Putin je podsjetio da je poznavao Prigožina - osuđenog kriminalca koji je osnovao uspješnu ugostiteljsku kompaniju prije nego što je osnovao Vagner grupu - od ranih devedesetih godina prošlog vijeka, neposredno nakon raspada Sovjetskog Saveza.

„On (Prigožin) je bio talentovana osoba, talentovan biznismen, radio je ne samo u našoj zemlji i postigao rezultate, već i u inostranstvu, posebno u Africi. Tamo se bavio naftom, gasom, plemenitim metalima i kamenjem", naveo je ruski predsjednik.

Prvobitno je na Rojtersu objavljeno da je Putin izrazio saučešće porodici Prigožina.

Bonus video: