Putin izgubio rivala, ali i važnog vojnika

Mada detalji o padu aviona u kojem se vjeruje da je stradao Jevgenij Prigožin ostaju nejasni, analitičari smatraju da je poslata snažna poruka svakome ko se usudi da se suprotstavi Putinovoj vlasti

32077 pregleda 8 komentar(a)
Foto: Rojters
Foto: Rojters

Nakon “marša na Moskvu” Jevgenija Prigožina prije dva mjeseca, šef američke Centralne informativne agencije (CIA) Vilijam Berns je predvidio da će ruski predsjednik Vladimir Putin polako planirati svoju osvetu. “Ono čemu svjedočimo je veoma komplikovan ples”, kazao je Berns u julu na forumu Aspen sikjuriti. “Putin je krajnji apostol osvete”.

Dok detalji o tome šta se tačno dogodilo ostaju nejasni neposredno nakon što je objavljeno da je vođa ruskih plaćenika bio u avionu koji je pao sjeverno od Moskve, očigledno je da taj događaj čini Putina jačim na kratke staze. Uklonjena je moćna ličnost koja je prkosila njegovom autoritetu i zbog koje je mogao djelovati slabo.

Međutim, kako ističe Rojters, Putin je istovremeno ostao bez snažnog i vještog igrača koji je dokazao da je koristan Kremlju slanjem svojih boraca u neke od najkrvavijih bitaka u Ukrajini i sprovođenjm ruskih interesa širom Afrike.

U prvim komentarima nakon nesreće, Putin je juče pohvalio Prigožina kao talentovanog biznismena i kazao da želi da izrazi iskreno saučešće porodicama stradalih u padu aviona. Naglasio je da ako su preliminarni podaci tačni, u nesreći su stradali članovi plaćeničke grupe Vagner koji su značajno doprinijeli specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini.

Putin
foto: REUTERS

“Prigožina poznajem dugo. Od početka devedesetih godina. To je bio čovjek sa složenom sudbinom. I imao je grešaka. Bio je talentovan čovjek. Radio je ne samo u našoj zemlji, već i van nje, u Africi. Radio je sa naftom, gasom, dragocjenim metalima”, kazao je Putin.

On je naveo da se Prigožin u srijedu vratio iz Afrike i u Rusiji se sastao sa nekim zvaničnicima. Dodao je da je neophodno sačekati ishod zvanične istrage koja će biti sprovedena u potpunosti i do kraja, ali da je biti potrebno izvjesno vrijeme.

Ruske avijacione vlasti su saopštile da su Prigožin, njegov najbliži saradnik Dmitrij Utkin i još osam osoba bili u privatnom avionu koji se u srijedu veče srušio u selu Kuženkin, bez preživjelih. Još uvijek nije jasno šta je uzrokovalo pad aviona.

Nema dokaza koji bi potkrijepili rasprostranjeno uvjerenje da je Prigožin ubijen u osveti zbog pobune krajem juna - što je pretpostavka za koju analitičari tvrde da zapravo ide naruku Putinu.

“Kakvi god da su razlozi pada aviona, svi će to vidjeti kao čin odmazde i Kremlj se neće naročito truditi da se u to miješa”, kazala je za Rojters Tatjana Stanovaja, osnivačica R.Politik konsultantske grupe.

“Sa Putinove tačke gledišta, kao i mnogih unutar bezbjednosnih snaga i vojske, Prigožinova smrt treba da služi kao lekcija svim potencijalnim sljedbenicima”.

Pad aviona dogodio se tačno dva mjeseca nakon što su Prigožion i njegovi plaćenici iz Vagnera organizovali pobunu tokom koje su preuzeli kontrolu nad jednim južnim gradom i napredovali ka Moskvi, oborivši nekoliko ruskih letjelica pri čemu su stradali piloti.

Putin, koji je u prošlosti govorio o svojoj mržnji prema izdajnicima, pobunu je opisao kao “nož u leđa”.

Putin
foto: REUTERS

Nakon pobune, Prigožin je prekinuo javni sukob sa vojnim establišmentom, ali je nastavio sa svojim operacijama i djeluje da se slobodno kretao unutar i van Rusije, uprkos dogovoru sa Kremljom prema kojem je trebalo da napusti zemlju i ode u Bjelorusiju.

Abas Galjamov, bivši pisac govora u Kremlju a koji je sada u Rusiji označen kao “strani agent”, smatra da je Prigožin pogrešno pretpostavio da je Putinu nezamjenjiv zbog važnosti njegovih aktivnosti. Među njima su opsežne operacija u Africi, gdje je Vagner proširio svoje plaćeničke usluge na države poput Malija i Centralne Afričke Republike u zamjenu za koncesije na rudarenje zlata i dijamanata.

Prigožin “je pretpostavio da Putin neće željeti da rizikuje sve to”, kazao je Galjamov za Rojters. “On je potcijenio koliko je Putinu važno da pošalje poruku svim potencijalnim pobunjenicima: ljudi, nemojte misliti da možete ovo da radite i ostanete živi”.

Međutim, smrt Prigožina, ukoliko bude potvrđena, nosi cijenu za Putina.

Borba za kontrolu nad poslovnim carstvom Vagnera

Analitičari smatraju da se otvara mogućnost za haotičnu borbu za kontrolu nad ogromnim poslovnim carstvom Vagnera, kao i mogući raskol između pragmatičara spremnih da se integrišu sa Ministarstvom odbrane i ogorčenog ultra-nacionalističkog krila koje već izražava svoj bijes putem društvenih medijskih kanala.

Telegramov kanal “Grey Zone” blizak Vagneru naziva one koji su ubili Prigožina “izdajnicima Rusije”. Ruski vojni bloger Roman Saponkov piše da će “ubistvo Prigožina imati katastrofalne posljedice. Ljudi koji su dali naredbu ne razumiju raspoloženje u vojsci”. Ostali kanali povezani sa Vagnerom prijete drugim ustankom, ali je kako ističe “Gardijan” teško procijeniti kredibilitet tih prijetnji.

Prigozin
foto: REUTERS

Mada je, kako piše “Gardijan”, Prigožin navodno pripremio planove za slučaj njegove smrti, prisustvo drugih ključnih članova Vagnera u avionu ukazuje da je organizacija gotovo obezglavljena. Ono što je interesantno jeste da su Prigožin, Utkin i drugi pripadnici Vagnera izgleda bili dovoljno sigurni u svoju bezbjednost u Rusiji i da su ignorisali zlatno pravilo vođa svake važne organizacije - a to je da ne putuju istim avionom.

Semjuel Ramani, analitičar u organizaciji Rusi iz Londona i autor knjige “Rusija u Africi” kazao je da će se gubitak Prigožinove široke mreže loše odraziti na Putina.

“Izgubiće mnoge lične kontakte koje je Prigožin uspio da izgradi na tom kontinentu, uključujući i vrstu konatakata koja je neophodna za izvoz zlata i dijamanata iz država pod sankcijama kao što su Mali i Centralna Afrička Republika”, kazao je Ramani za Rojters.

Mada je Kremlj nedavno direktnije prilazio vojnim liderima afričkih zemalja, Prigožin je bio taj koji je pažljivo razvijao lične odnose sa ratnim liderima, vođama vojnih pučeva i korumpiranim političarima i poslovnim ljudima koji su težili sticanju bogatstva, piše “Gardijan”.

Bivši potpukovnik britanske avijacije Šon Bel, sada vojni analitičar, u intervjuu za “Skaj njuz” u junu nakon “marša na Moskvu” kazao je da, bez Prigožina, Vagner ne znači ništa.

“Ako je Vagner grupa Jevgenij Prigožin, onda je teško zamisliti kako će preživjeti. Ovo je kraj Vagnera kakvog poznajemo”.

Prema nedavnim izvještajima, stotine Vagnerovih boraca koji su u egzilu u bazama u Bjelorusiji, počeli su da napuštaju tu zemlju. Pojedini su nezadovoljni smanjenjem plata u toj zemlji, a neki su prešli u zapadnu Afriku.

Međutim, poljski premijer Mateuš Moravjecki juče je kazao da Vagner grupa može postati još veća prijetnja ukoliko dođe pod apsolutnu Putinovu kontrolu.

“Grupa Vagner pod rukovodstvom Putina. Neka svako sam za sebe odgovori na pitanje – hoće li to biti veća ili manja prijetnja? Za mene, to je retoričko pitanje”, kazao je Moravjecki.

Pad aviona dogodio se istog dana kada su ruski državni mediji objavili vijest o smjeni Sergeja Surovikina sa funkcije šefa ruskih vazduhoplovnih snaga. U rasprostranjenim, mada nepotvrđenim izvještajima, navodi se da je Surovikin pod istragom zbog mogućeg saučesništva u Prigožinovoj pobuni.

Pad obojice lidera - koje uveliko smatraju najefikasnijim ruskim operativcima u ratu u kojem je bilo brojnih ponižavajućih neuspjeha - mogao bi ugroziti sposobnost Moskve da sprovede održivije ofanzivne operacije sljedeće godine, kazao je Ramani za Rojters.

Prema njegovim riječima, ako je Putin odgovoran za Prigožinovu smrt, to pokazuje da je spreman na brutalno gušenje svake vrste otpora.

“Međutim, to takođe istovremeno pokazuje ranjivost jer on sada mora da pribjegne sili kako bi suzbio ultranacionaliste na koje je ranije mogao da računa i da ih umiri uključujući ih u koaliciju. To naravno ne znači ništa dobro za Putinovu održivost nakon 2024”, zaključuje Ramani.

“Gardijan” ističe da će sljedećih nekoliko dana biti ključni za utvrđivanje da li će Putin nakon Prigožinove smrti osnažiti svoju poziciju. Jedno je sigurno. Poslata je snažna poruka svima koji razmišljaju o tome da mu se suprotstave: nezavisno od toga koliko su moćni, biće ili sklonjeni ili ubijeni.

Podmetnuta bomba i raketa među teorijama o uzroku pada

Američko ministarstvo odbrane sinoć je saopštilo da ne raspolaže informacijama koje bi ukazale da je raketom zemlja-vazduh oboren avion u kojem se navodno nalazio Prigožin.

General Patrik Rajder, portparol Pentagona, nije iznio detalje ili dokaze prilikom saopštenja na konferenciji za novinare.

Rojters je ranije juče objavio da SAD istražuju niz teorija u vezi sa tim šta je uzrok pada Prigožinovog aviona, i cititirao je dvojicu zvaničnika koji su kazali da je vjerovatno pogođen raketom zemlja vazduh.

Zvaničnici, koji su govorili pod uslovom da ostanu anonimni imajući u vidu osjetljivost teme, naglasili su da je to preliminarna informacija koja je i dalje pod razmatranjem.

Rojtersov novinar je na mjestu pada aviona vidio kako forenzičari na nosilima odnose crne vreće za tijela. Dio repa aviona i drugi fragmenti bili su na zemlji blizu šumske oblasti gdje su forenzički istražitelji postavili šator.

Portal “Baza”, koji ima dobre izvore unutar bezbjednosnih agencija, objavio je da se istražitelji fokusiraju na teoriju da su jedna ili dvije bombe možda podmetnute u avion.

Sa druge strane, neimenovani izvori kazali su za ruske medije da vjeruju da je avion oboren jednom ili više raketa zemlja-vazduh. Rojters nije mogao da potvrdi nijedan od ovih izvještaja.

Stanovnici Kuženkina kazali su da su čuli prasak, a zatim avion koji se obrušava ka zemlji.

Nije bilo naznaka o problemima sa avionom do posljednjih 30 sekundi prije pada, pokazali su podaci sajtova za praćenje letova.

Ožalošćeni su juče ostavljali cvijeće i palili svijeće blizu kancelarija Vagnera u Sankt Peterburgu.

Međutim, ima i onih koji ne žale za vođom plaćenika koji je krajem juna krenuo na Moskvu.

“Prije svega, ja smatram da je ovaj čovjek počinio najozbiljnije zločine koje jedan vojnik može počiniti, kazala je za Rojters u Moskvi žena koja se predstavila samo kao Jelena. “Mislim da mu je bezbjednost samo garantovana kako bi prekinuo ono što je započeo. Ali, on nije prestao”.

Muškarac koji se predstavio kao Boris, kazao je: “Ovaj čovjek je zapravo majstor iluzije. Možda nije mrtav. Niko još ne zna. Nijesu pokazali ni sahranu ni tijelo”.

Bonus video: