Rekordna zaplijena kokaina u Španiji: Skoro 10 tona skriveno među kutijama banana

Zapljenom kokaina "zadat težak udarac balkanskom kartelu", piše španski list "El Mundo" pozivajući se na svoje izvore

31685 pregleda 20 reakcija 20 komentar(a)
Zaplijenjeni paketi kokaina, Foto: Printscreen/Youtube
Zaplijenjeni paketi kokaina, Foto: Printscreen/Youtube

Španska policija zaplijenila je rekordnih 9,5 tona droge skrivene među kutijama banana koje su iz Ekvadora putovale za luku Alhesiras u Španiji, prenosi agencija Rojters.

Zaliha je najveća ikada pronađena u jednom kontejneru u Španiji, navodi se u saopštenju policije.

Španski list "El Mundo", pozivajući se na svoje izvore, piše da je zaplijenom kokaina "zadat težak udarac balkanskom kartelu".

"Ova operacija bila je udarac bez presedana za jednu od najvažnijih svjetskih kriminalnih organizacija u distribuciji kokaina, ciljajući na velike kriminalne mreže u Evropi“, navodi se u saopštenju policije.

Kutije su bile označene sa više od 30 različitih logotipa koji odgovaraju različitim evropskim kriminalnim krugovima koji su trebali da prime kokain.

Policija nije zvanično imenovala organizaciju ili kriminalne mreže u Evropi. Droga je pronađena 23. avgusta u rashladnom kontejneru, dodala je policija.

Kriminalna organizacija u Ekvadoru imala je veliku mrežu za slanje droge u Španiju, uglavnom u luke Alhesiras i Vigo na sjeverozapadu zemlje, preko međunarodne kompanije za trgovinu bananama koja se nalazi u glavnoj luci za banane u Ekvadoru, Mačali.

Mogli su da otpremaju do 40 kontejnera mjesečno, od kojih su neki bili sa drogom, saopštila je policija.

Bonus video: