Lukašenko: Ovo je pregrubo za Putina

Kremlj kategorično odbacuje spekulacije da je ruski lider naredio ubistvo Jevgenija Prigožina za kojeg se vjeruje da je stradao u padu aviona u srijedu

34260 pregleda 4 komentar(a)
Fotografija sa natpisom “U ovom paklu ti si bio najbolji!” istaknuta u Sankt Peterburgu, Foto: REUTERS
Fotografija sa natpisom “U ovom paklu ti si bio najbolji!” istaknuta u Sankt Peterburgu, Foto: REUTERS

Kremlj i predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko juče su odbacili tvrdnje da je Vladimir Putin na bilo koji način umiješan u navodnu smrt Jevgenija Prigožina, vođe plaćenika koji je stajao iza najveće prijetnje vladavini ruskog predsjednika posljednjih decenija.

Prigožinov privatni avion srušio se u srijedu sjeverozapadno od Moskve, nakon čega veliki broj zapadnih zvaničnika pretpostavlja da je Putin naredio ubistvo lidera Vagnera u znak osvete za njegov pobunjenički marš na Moskvu u junu.

“To su potpune laži”, kazao je juče Putinov portparol Dmitrij Peskov dodajući da Kremlj ne može da potvrdi da li je Prigožin među stradalima dok DNK i drugi testovi ne budu završeni. Nekoliko tijela je nađeno na mjestu pada aviona, saopštile su ruske vlasti. Ruska agencija za avijaciju je navela da je Prigožin bio među putnicima.

Putin
foto: Graphic News

“Naravno da će biti dosta spekulacija u vezi s padom aviona, i u vezi s tragičnom smrti putnika, uključujući i Jevgenija Prigožina”, kazao je Peskov u telefonskom razgovoru s novinarima. “Naravno, na Zapadu se spekuliše iz poznatog ugla. Sve to je apsolutna laž, i prilikom izvještavanja o ovom pitanju, neophodno je oslanjati se na činjenice. Za sada nema mnogo činjenica. One treba da budu utvrđene tokom istražnih radnji”, dodao je.

Rojters podsjeća da je ranije juče zamjenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov kritikovao američkog predsjednika Džoa Bajdena zbog toga što je kazao da nije iznenađen ukoliko je Prigožin poginuo u avionskoj nesreći, optužujući Bajdena da ignorše diplomatske norme.

Američki zvaničnici su kazali da i dalje procjenuju šta bi mogao biti uzrok nesreće. Jedna od ranih teorija je da je došlo do eksplozije u avionu, ali su zvaničnici upozorili da ne mogu izvući konkretne zaključke. Pominje se i mogućnost da je avion oborila raketa zemlja-vazduh, mada osobe upućene u američke obavještajne izvještaje tvrde da ne raspolažu informacijama koje bi potkrijepile tu teoriju.

Lukašenko, koji je posredovao u dogovoru između Prigožina i Putina, kojim je okončana pobuna u junu, juče je kazao da on nikada nije lično garantovao bezbjednost vođi plaćenika, koji je prema dogovoru trebalo da se preseli u Bjelorusiju.

Lukašenko je kazao da je on “kategorično upozorio Prigožina, kao i osnivača Vagnera Dmitrija Utkina koji je takođe naveden kao putnik u avionu, da su u opasnosti da i da “se čuvaju”.

Lukašenko sa proruskom ukrajinskom novinarkom Dijanom Pančenko
Lukašenko sa proruskom ukrajinskom novinarkom Dijanom Pančenko foto: Lukašenko

“Ne mogu reći ko je to učinio... Ali, ja poznajem Putina. On je oprezan, veoma smiren čak osoba koja sporo djeluje”, kazao je Lukašenko. Navodno ubistvo je bilo “previše grubo, neprofesionalno izvedeno” da bi iza njega stajao ruski predsjednik, kazao je lider Bjelorusije.

Ruski istražitelji su otvorili istragu, ali još nijesu saopštili šta smatraju da je uzrokovalo iznenadni pad aviona. Takođe, nijesu potvrdili identitete deset stradalih osoba.

Na pitanje da li je Kremlj primio zvaničnu potvrdu o smrti Prigožina, Peskov je kazao: “Ako ste pažljivo slušali saopštenje ruskog predsjednika, on je kazao da će biti sprovedeni svi neophodni testovi, uključujući genetske. Zvanični rezultati će biti objavljeni, čim budu spremni za to.”

Peskov koji je kazao da se Putin u skorije vrijeme nije sastajao sa Prigožinom, takođe je rekao da ne zna koliko će trajati istraga i testovi i da stoga nije moguće pričati o tome da li će Putin prisustvovati sahrani Prigožina.

“Još nije određen datum sahrane, o tome nije moguće ni razgovarati. Jedino mogu da kažem da je predsjednik u ovom trenutku veoma zauzet.”

Najdžel Guld Dejvis, bivši britanski ambasador u Bjelorusiji koji sada radi kao stariji saradnik u Međunarodnom institutu za strateške studije (IISS), rekao je da će sahrana biti značajna.

“Ako Putin želi da istakne da je Prigožin umro kao izdajnik, on će je ignorisati”, rekao je Guld Dejvis za Rojters.

Britanska vojna obavještajna služba objavila je juče da još nema definitivnih dokaza da je Prigožin bio u avionu, ali da je “veoma vjerovatno” da je mrtav.

Pentagon je saopštio da je njihova inicijalna procjena da je Prigožin stradao.

Na pitanje o budućnosti Vagnera, koji ima niz unosnih ugovora širom Afrike i kontigent u Bjelorusiji koji tamo obučava vojsku, Peskov je kazao: “Sada ništa ne mogu da kažem, jer ne znam.”

Lukašenko je kazao da će Vagnerovi borci i dalje biti stacionirani u Bjelorusiji, uprkos smrti Prigožina.

Kadirov odao počast Prigožinu

Čečenski lider Ramzan Kadrov odao je juče počast Jevgeniju Prigožinu, nazivajući njegovu smrt “velikim gubitkom za cijelu državu”.

Kadrov, lider ruske većinski muslimanske regije i jedan od najistaknutijih Putinovih saveznika, uputio je saučešće porodici Prigožin u postu na svom Telegram kanalu objavivši fotografiju sebe i nasmijanog Prigožina.

“Dugo smo prijatelji”, napisao je Kadrov, dodavši da je Prigožin “izdvajao se od drugih po svojoj predusretljivosti, jedinstvenim komunikacionim vještinama i upornosti”.

Prigožin i čečenski lider su dugo bili saveznici. Međutim, Kadrov je rekao da su njegove snage bile spremne da uguše pobunu Vagnera u junu. Bio je zadovoljan što se situacija “završila bez direktnog sukoba”.

Djeluje da se Kadirov u jučerašnjem postu osvrnuo na posljedice pobune, navodeći da Prigožin nedavno “ili nije vidio ili nije htio da vidi cjelokupnu sliku onoga što se dešavalo u zemlji”.

“Tražio sam od njega da ostavi svoje lične ambicije po strani u korist pitanja od najvišeg nacionalnog značaja”, dodao je. “Sve ostalo moglo se riješiti kasnije. Ali to je bio Prigožin, sa njegovim čeličnim karakterom i željom da odmah dobije ono što želi.”

Bonus video: