BLOG Putin uveo obaveznu zakletvu boraca Vagnera na vjernost Rusiji

Rat u Ukrajini 549. dan

34861 pregleda 20 komentar(a)
Putin, Foto: Reuters
Putin, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.08.2023. 21:57h
Završeno
16:51h

Tri ukrajinska pilota su poginula nakon što su se dva trenažna aviona L-39 sudarila u vazduhu u centralnoj Ukrajini, saopštile su vazdušne snage Ukrajine, prenijela je agencija Rojters.

Nesreća se dogodila u petak iznad Žitomirske oblasti, koja se nalazi zapadno Kijeva, glavnog grada Ukrajine.

"Izražavamo saučešće porodicama nastradalih. Ovo je bolan i nenadoknadiv gubitak za sve nas", navodi se u saopštenju vazdušnih snakga Ukrajine.

13:53h

Šest osoba povrijeđeno je u ukrajinskom granatiranju ruske pogranične Belgorodske oblasti kasetnom municijom, saopštio je danas guverner Vjačeslav Gladkov.

Gladkov je optužio Ukrajinu da je u napadu ispalila "kasetnu municiju" i na svom Telegram nalogu naveo da su oštećene stambene zgrade, prenio je britanski list Gardijan (Guardian).

Kao rezultat napada kasetnom municijom, kako je rekao, šest civila je zadobilo rane od gelera.

"Jedna žrtva je u izuzetno teškom stanju", napisao je on na Telegramu.

(BETA)

12:26h

Borci grupe Vagner moraće ubuduće da polože zvaničnu zakletvu na vjernost Rusiji, što je odlučeno nakon avionske nesreće u kojoj je navodno poginuo njihov vođa Jevgenij Prigožin.

To je propisano dekretom koji je potpisao predsjednik Rusije Vladimir Putin, a na snagu stupa odmah.

Uvođenje obavezne zakletve za borce Vagnera i drugih paravojnih snaga je potez koji ima za cilj da se takve grupe stave pod strožu državnu kontrolu, piše Rojters.

Dekret, objavljen na sajtu Kremlja, propisuje da je svako ko radi u ime vojske ili podržava "specijalnu vojnu operaciju" u Ukrajini obavezan da položi zvaničnu zakletvu na vjernost Rusiji.

Navodi se da je to korak ka "stvaranju duhovnih i moralnih osnova odbrane Rusije".

Dalje se navodi da svi oni koji polože zakletvu obećavaju da će striktno slijediti naređenja komandanata i viših vođa.

(BETA)

12:10h

Dvije osobe su poginule, a jedna je ranjena u ruskom granatiranju kafića u mjestu Podoli na istoku Ukrajine, saopštio je načelnik Harkovske oblasti Oleg Sinegubov.

"Neprijatelj je pogodio civilni objekat - kafić u kom su se tokom dana nalazili lokalni stanovnici", napisao je Sinegubov na Telegramu.

Dodao je da su na licu mjesta pripadnici policije i hitne pomoći, prenosi Rojters.

12:08h

Ukrajinske snage vjeruju da su probile najtežu liniju ruske odbrane na jugu, što će im obezbijediti da brže napreduju, rekao je danas komandant snaga koje se bore na jugu zemlje.

Ukrajina je započela kontraofanzivu u junu, ali su dobro pripremljene ruske odbrambene linije ojačane minskim poljima usporile njihovo napredovanje prema jugu, ka Azovskom moru.

Ukrajinske snage saopštile su u srijedu da su podigle nacionalnu zastavu u mjestu Robotine u južnom regionu Zaporožja, oko 10 kilometara južno od grada Orihiva na liniji fronta.

"Mi se ovdje ne zaustavljamo. Sljedeći je (grad) Berdjansk, a onda idemo dalje. Odmah sam jasno stavio do znanja svojim borcima: 'Naš cilj nije Robotine, naš cilj je (Azovsko more)", rekao je komandant koji je poveo neke od trupa u Robotine i koristi nadimak "Kombat" agenciji Rojters, prenosi Radio slobodna Evropa.

Robotin je udaljen oko 100 kilometara od Berdjanska, luke na obali Azovskog mora i 85 kilometara od strateški važnog grada Melitopolja.

Oba grada su okupirale ruske snage nakon invazije Moskve u februaru prošle godine.

Moskva nije potvrdila da je Ukrajina napredovala na području Robotine.

(BETA)

09:03h

Rusija je izvijestila o novom napadu dronom na Moskvu u ranim jutarnjim satima u subotu, što je ponovo primoralo vlasti da privremeno zatvore sva tri glavna aerodroma koji opslužuju prijestonicu.

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin rekao je da je sistem PVO oborio dron iznad Istarskog okruga Moskovske oblasti. Okrug je oko 50 km (31 milja) zapadno od Kremlja, prenosi Rojters.

09:02h

Vojna obavještajna agencija Ukrajine (GUR) objavila je da je ukrajinska bespilotna letjelica pogodila rusku vojnu bazu duboko unutar anektiranog Krima, dok su stanovnici izvijestili o žrtvama, eksplozijama i zatvaranju ceste.

Rusija je izvijestila o jednom od najvećih koordiniranih ukrajinskih vazdušnih napada do sada na teritoriji pod kontrolom Rusije, ali je rekla da su sistemi protiv vazdušne obrane oborili sve 42 bespilotne letjelice koje su napadale Krim prije nego što su uspjele pogoditi svoje ciljeve.

Ukrajinski obavještajni zvaničnici rekli su da je napad pogodio rusku 126. obalnu odbrambenu brigadu baziranu u Perevalnoju, gradu udaljenom više od 200 kilometara m od teritorije pod kontrolom Ukrajine, prenijela je Hina, pozivajući se na Rojters.

“Potvrđujemo da je došlo do pogotka”, rekao je glasnogovornik GUR-a Andrij Jusov, prema ukrajinskom mediju Liga.Net., prenosi Al Džazira.

(MINA)

Bonus video: