BLOG Dvije osobe ranjene u napadu na Kijev, rusko MO saopštilo da su oborena dva drona u oblastima Brjanska i Kurska

Rat u Ukrajini 550. dan

21057 pregleda 11 komentar(a)
Kijev, Foto: Reuters
Kijev, Foto: Reuters
Završeno
21:55h

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u televizijskom intervjuu objavljenom na njegovom Telegram kanalu u nedjelju da će zatražiti od parlamenta sljedeće nedjelje da poveća kazne za one koji su proglašeni krivim za korupciju tokom rata.

"Postavio sam zadatak za zakonodavstvo i ukrajinskim zakonodavcima će biti ponuđeni moji predlozi da se korupcija izjednači sa veleizdajom u ratu“, rekao je on, prenosi Rojters.

„Mislim da će parlament to dobiti u narednih nedjelju dana i onda je lopta u dvorištu parlamenta“, dodao je on.

Zelenski, koji kaže da je okončanje korupcije ključno za poraz Rusije, takođe se nada da će borbom protiv korupcije olakšati partnerima da podrže napore za obnovu koji će koštati milijarde dolara.

Ukrajina se nalazi na 116. mjestu od 180 zemalja u najnovijem Indeksu percepcije korupcije organizacije Transparensi internešenel.

"Brzo se približavamo tački u kojoj ćemo to biti mi ili oni“, rekla je potpredsjednica vlade Irina Vereščuk u aplikaciji Telegram u nedjelju. Spoljni i unutrašnji faktori značili su da je opstanak države počeo da zavisi od sposobnosti Ukrajine da „zaista uništi korumpirane kao društvenu grupu“, rekla je ona.

Zelenski je rekao da se oni koji su proglašeni krivima moraju suočiti sa pravdom. „Ali ovo nije streljački vod. Ovo nije staljinizam“, rekao je on. „Ako postoje dokazi, osoba mora biti iza rešetaka.

18:59h

Ruske vlasti saopštile su danas da su poslale borbeni avion kako bi odvratile izviđački dron američkih vazdušnih snaga od prelaska njenih granica iznad Crnog mora.

"Dok se ruski lovac SU-30 približavao, strana izviđačka bespilotna letjelica napravila je polukružni zaokret od državne granice Rusije", saopštilo je rusko Ministarstvo obrane, prenijela je agencija Rojters na svom sajtu.

Ruska novinska agencija TASS navodi da dron "Riper" (Reaper) nije prešao rusku državnu granicu.

18:55h

Brod koji je prevozio čelične proizvode u Afriku napustio je ukrajinsku luku Odesa kroz privremeni crnomorski koridor, drugi brod koji je to uradio otkako se Rusija prošlog mjeseca povukla iz sporazuma koji je omogućio bezbjedan izvoz žitarica uz posredovanje UN, rekao je visoki zvaničnik ukrajinske vlade rekao je u nedjelju, prenosi Rojters.

Zamjenik premijera Oleksandr Kubrakov rekao je da je brod PRIMUS koji plovi pod zastavom Liberije počeo da plovi kroz privremeni koridor postavljen za civilna plovila, potvrdivši u subotu izvještaj ukrajinskog poslanika.

"Drugo plovilo blokirano zbog rata napustilo je luku Odesa i sada plovi kroz privremeni koridor“, objavio je Kubrakov na društvenoj platformi Iks.

Kubrakov je rekao da je brod bio u luci od 20. februara 2022, neposredno prije ruske invazije, i da je prevozio čelične proizvode u Afriku.

Tri morske luke u Odesi isporučile su desetine miliona tona žitarica u okviru jednogodišnjeg ugovora uz posredovanje UN.

Rusija je zaprijetila da će tretirati sve brodove kao potencijalne vojne mete nakon povlačenja iz sporazuma prošlog mjeseca.

Kao odgovor, Ukrajina je najavila "humanitarni koridor" koji grli zapadnu obalu Crnog mora u blizini Rumunije i Bugarske.

Kontejnerski brod pod zastavom Hong Konga zaglavio se u luci Odesa od invazije ranije ovog mjeseca, a da nije pucano na njega

11:32h

Guverner Kijevske oblasti Ruslan Kravčenko rekao je da su dvije osobe ranjene i da je oštećeno 10 zgrada u padu raketnih ostataka u jednj oblasti regiona, prenosi agencija Rojters.

"Zahvaljujući profesionalnom radu snaga PVO, nije bilo udara na kritičnu ili stambenu infrastrukturu", naveo je on u saopštenju. 

U međuvremenu, rusko ministarstvo odbrane saopštilo je danas na kanalu za razmjenu poruka Telegram da su njene snage oborile dvije bespilotne letjelice tokom noći u oblastima Brjanska i Kurska, koje se graniče sa Ukrajinom.

"Režim u Kijevu je tokom noći i ujutru 27. avgusta pokušao da izvrši terorističke napade korišćenjem dronova sa fiksnim krilima na ciljeve u Ruskoj Federaciji“, saopštilo je ministarstvo.

Guverner Kurske oblasti Roman Starovoit objavio je na svom Telegram kanalu slike na kojima se vidi šteta koju je dron nanio na stambenom bloku u gradu Kursku, sa razbijenim prozorima.

Napadi dronovima na ruske mete, posebno na Krimu – koji je Moskva pripojila 2014. – i u regionima koji se graniče sa Ukrajinom, postali su gotovo svakodnevna pojava otkako su dva drona uništena iznad Kremlja početkom maja. Napadi su poremetili letove u i iz Moskve posljednjih nedjelja.

Ukrajina rijetko preuzima direktnu odgovornost za takve napade dronovima, ali kaže da uništavanje ruske vojne infrastrukture pomaže kontraofanzivi koju je Kijev započeo u junu.

08:01h

Rusija je preko noći pokrenula vazdušni napad na Kijev i druge djelove Ukrajine, saopštila je danas ukrajinska vojska, a sistemi protivvazdušne odbrane uništili su četiri rakete koje su se kretale ka prijestonici, prenosi agencija Rojters.

Kako navodi ukrajinska vojska detektovano je osam raketa, ali da nema neposrednih izvještaja o napadima, dodajući da su ostali ciljevi "vjerovatno lažni".

Vazduhoplovstvo je takođe saopštilo da je u napadu učestvovalo pet ruskih strateških bombardera.

Čitava Ukrajina je bila pod upozorenjem o vazdušnim napadima oko tri sata rano u nedjelju prije nego što je upozorenje obustavljeno oko 6 ujutro, pokazuju podaci ukrajinskog vazduhoplovstva.

"Snage protivvazdušne odbrane uništile su neprijateljske ciljeve koji su se kretali u pravcu Kijeva“, rekao je Sergej Popko, šef kijevske vojne administracije u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Napad je uključivao krstareće rakete, rekao je on. Trenutno nema informacija o razmjerama napada, mogućoj šteti ili žrtvama.

Bonus video: