Katalonski parlament će predložiti zakon o putu ka nezavisnosti

Španska vlada navela je da je referendum zakazan za 1. oktobar u Kataloniji neustavan i obećala je da će sudski goniti zvaničnike koji budu preuzeli korake za njegovo organizovanje
0 komentar(a)
Katalonija, Foto: Reuters
Katalonija, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.08.2017. 13:43h

Koalicija na vlasti u Kataloniji, koja se zalaže za nezavisnost te španske pokrajine, treba da podnese regionalnom parlamentu predlog zakona koji će biti "prelazni Ustav" ukoliko se Katalonci na predstojećem referendumu izjasne za nezavisnost.

Španska vlada navela je da je referendum zakazan za 1. oktobar u Kataloniji neustavan i obećala je da će sudski goniti zvaničnike koji budu preuzeli korake za njegovo organizovanje.

Regionalni poslanici vladajuće koalicije u Kataloniji saopštili su da predlog zakona predstavlja "pravni okvir za tranziciju" za skupštinu koja bi bila zadužena da Kataloniju dovede do nezavisnosti ukoliko se Katalonci oprijedele za tu opciju na referendumu.

Pretpostavlja se da će zakon biti usvojen u katalonskom parlamentu ali će ga potom centralne vlasti u Madridu vjerovatno osporiti putem Ustavnog suda.

Na čelu katalonske vlade od početka 2016. je separatistička koalicija koja je obećala da će tu oblast dovesti do nezavisnosti.

Za nezavisnost se 2014. godine izjasnilo 1,8 miliona Katalonaca na neobavezujućem glasanju, takođe održanom uprkos protivljenju vlasti u Madridu koje secesionističke inicijative u Kataloniji smatraju protivustavnim.

Katalonija je jedna od 17 autonomnih pokrajina Španije.

Zvanično je, kao "istorijska nacija", priznata u Katalonskom autonomnom statutu iz 1979. godine, u skladu s Ustavom Španije iz 1978. godine.

Bonus video: