Berlin ne vjeruje Kijevu, ali izbjegava temu Sjevernog toka

Njemački istražitelji više skoro da nemaju sumnji – napad na gasovod Sjeverni tok izvršili su ukrajinski diverzanti. To je politički nezgodno saznanje za Berlin.

9665 pregleda 6 komentar(a)
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS

Nema mnogo oštrih reakcija u Njemačkoj nakon što su u subotu nedjeljnik Špigel i javni servis ZDF objavili veliko istraživanje prema kojem svi tragovi napada na gasovode Sjevernog toka vode do Ukrajine.

Volf Vidman-Šmit, jedan od istraživačkih novinara koji je radio na temi, čak ima utisak da zvaničnici u Berlinu pokušavaju da izbjegavaju ovu temu.

„Naravno, ne mogu jednostavno da odmahnu rukom na ozbiljan zločin, ali takođe ne bi mogli da obustave pomoć Ukrajini u ratu protiv Rusije. To nije opcija“, kaže Vidman-Šmit za DW.

„Tako da ovdje u Berlinu svi manje-više zaobilaze pitanje koje su konsekvence“, dodaje novinar.

Sve ukazuje na ukrajinske „komandose“

Detonacije na dva kraka Sjevernog toka u septembru prošle godine su faktički odsjekle svaku mogućnost da Njemačka direktno dobija povoljni ruski gas. Udar na gasovod desio se nadomak danskog ostrva Bornholm u Baltičkom moru.

Prema izvještaju Špigela i ZDF, njemački istražitelji imaju podeblji dosije gdje svi dokazi ukazuju na ukrajinske „komandose“. Recimo, podaci poput IP adresa pokazuju da su napadači i prije i poslije napada boravili u Ukrajini.

Još odranije je poznato da su diverzanti po svemu sudeći koristili jahtu koju su iznajmili pomoću falsifikovanih pasoša. Na pučinu su isplovili iz Rostoka.

Prema pisanju Špigela, sada svi tragovi vode samo u Ukrajinu. Istražitelji doduše provjeravaju i mogućnost da je u pitanju ruska operacija izvedena tako da se pripiše Ukrajincima.

„Naravno da slijedimo i takve tragove, ali za njih do sada nemamo dokaze“, rekao je državni tužilac Lars Ote za Špigel. Dodao je da trenutno još ne može da kaže da je diverzija „državno dirigovana iz Ukrajine“.

Ignorisali upozorenja

No, malo je vjerovatno da su diverzanti tek ažurni građani Ukrajine koji su radili na svoju ruku. Kako Špigel prenosi iz međunarodnih obaviještajnih krugova, ideja Kijeva bila je da izbije Rusiji glavni izvor prihoda i „njegov najvažniji instrument ucjene“ prema njemačkoj Vladi.

Doduše, to što tragovi vode u Ukrajinu ne mora da znači da će odvesti i do vrha vlasti u Kijevu.

„Čak bih rekao da obavještajci i stručnjaci za bezbjednost misle da je veoma malo vjerovatno da je ukrajinski predsjednik Zelenski znao za akciju“, kaže novinar Volf Vidman-Šmit.

Za Berlin je pikantno što saznanja o udaru na Sjeverni tok sasvim odgovaraju onome na šta su tri mjeseca prije napada upozoravale američka CIA i holandske službe. To nije uzbunilo njemačke službe jer je već bio prošao prvobitni navodni termin u kojem je planirana diverzija.

Vašington post je još u junu prošle godine pisao da je CIA imala upozorenja „jedne evropske službe“. U kasnijim medijskim izveštajima je pominjana Holandija, kao i da je mozak akcije ukrajinski general Valerij Zalužni.

Kako sada otkrivaju Špigel i ZDF, obavještajni podaci su govorili i o planiranom udaru na Turski tok podno Crnog mora. Tim gasovodom energent ide ka Turskoj, a onda ka Srbiji i drugim balkanskim zemljama. Nejasno je zašto planovi za tu diverziju nisu sprovedeni.

Kancelar ćuti

Njemačka ministarka unutrašnjih djela Nensi Fezer uvjerena je da će na kraju doći do optužnice protiv sabotera. „Nadam se da će državni tužilac naći dovoljno činjenica da optuži počinioce“, rekla je ona za Špigel. „Moramo takve zločine izvesti pred sud.“

Međutim, kako piše ZDF, Njemačka ne može da vodi istragu u Ukrajini. „Savezna vlada do sada se uzdržava da zatraži pravnu pomoć od Ukrajine jer bi njemački istražitelji tada morali da sa Ukrajincima podijele ono što znaju“, navodi se u tekstu i dodaje: „Berlin ne vjeruje Kijevu.“

Piše da se za sada kancelar Olaf Šolc ne odlučuje da zauzme poziciju, te da iz Kancleramta novinarima samo kažu da je istraga u toku i da treba sačekati ishod.

„Ali, kako prema istražiteljima sve više tragova vodi u Ukrajinu, to raste i pritisak da se zauzme zvanični stav“, piše ZDF, „čak i ako počinioci nikada ne završe pred njemačkim sudom.“

Do danas nisu počeli radovi na eventualnoj popravci Sjevernog toka. Prema stručnjacima, ukoliko se sa tim predugo čeka, cijevi će korodirati zbog slane vode i cio gasovod biće za staro gvožđe.

Bonus video: