Četiri članice NATO-a upozorile da će zatvoriti granicu sa Bjelorusijom u slučaju incidenata

One su od Minska zatražile i da ukloni migrante iz pograničnih područja i da ih vrati u matične zemlje, upozorivši da će uslediti brza reakcija u slučaju vojnog incidenta ili velikog priliva migranata

11062 pregleda 7 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Poljska i tri baltičke države upozorile su danas da će zatvoriti svoje granice sa Bjelorusijom, saveznicom Rusije, u slučaju bilo kakvih vojnih incidenata ili jakog pritiska migranata pod uticajem Minska.

Ministri unutrašnjih poslova Poljske, Litvanije, Letonije i Estonije naveli su u zajedničkom saopštenju da primjećuju rastuće tenzije na granicama NATO-a i Evropske unije sa Bjelorusijom, koja je primila hiljade plaćenika ruske paravojne grupe Vagner i koja podstiče migrante sa Bliskog istoka i iz Afrike da ulaze u EU uprkos postavljenim barijerama.

Četiri članice NATO-a i EU, koje podržavaju Ukrajinu u borbi protiv ruske invazije, zatražile su od vlasti Belorusije da odmah ukloni sa svoje teritorije plaćenike Vagner grupe.

One su od Minska zatražile i da ukloni migrante iz pograničnih područja i da ih vrati u matične zemlje, upozorivši da će uslediti brza reakcija u slučaju vojnog incidenta ili velikog priliva migranata.

Prošlonedjeljna iznenadna smrt vođe Vagner grupe Jevgenija Prigožina u avionskoj nesreći u Rusiji otvorila je pitanja o budućnosti te plaćeničke paravojske, koju je poljski ministar unutrašnjih poslova Marijuš Kaminski označio kao "izuzetno opasnu" i "demoralisanu". On je rekao i da plaćenici Vagnera predstavljaju prijetnju građanima Belorusije i cijelog regiona.

Prema ukazu objavljenom na sajtu Kremlja u petak, ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je borcima Vagnera da potpišu zakletvu na vjernost ruskoj državi.

Bonus video: