Zbog tehničkog problema u kontroli leta u Velikoj Britaniji, hiljade putnika kasne

Hitrou, najprometniji civilni aerodrom u Evropi, saopštio je da "problemi u nacionalnom vazdušnom prostoru" dovode do poremećaja u letovima

3727 pregleda 0 komentar(a)
Kašnjenje u V. Britaniji zbog tehničkih problema, Foto: Reuters
Kašnjenje u V. Britaniji zbog tehničkih problema, Foto: Reuters

Hiljade avionskih putnika u Velikoj Britaniji i drugim zemljama suočili su se danas sa kašnjenjima zbog kvara u britanskom sistemu kontrole vazdušnog saobraćaja koji je usporio polijetanja i sletanja aviona širom te zemlje.

Nacionalni operater kontrole letjenja saopštio je da ima neobjašnjiv "tehnički problem", koji bi danas mogao da odloži letove - na jedan od najprometnijih dana u godini, po završetku praznika u zemlji.

Služba je saopštila da je "primijenila ograničenja protoka saobraćaja kako bi održala bezbjednost" i da inženjeri rade na pronalaženju i otklanjanju kvara.

Rečeno je da je vazdušni prostor Ujedinjenog Kraljevstva ostao otvoren.

Nije data procjena koliko će vremena biti potrebno da se problem riješi niti je pomenut mogući uzrok.

Kašnjenje u V. Britaniji zbog tehničkih problema
Kašnjenje u V. Britaniji zbog tehničkih problemafoto: Reuters

U međuvremenu, evropsko tijelo za vazdušni saobraćaj Eurokontrol upozorio je na "veoma velika" kašnjenja zbog "kvara sistema za obradu podataka o letovima" u Velikoj Britaniji.

Škotska avio-kompanija Loganer saopštila je da je došlo do "kvara kompjuterskih sistema britanske kontrole letjenja širom mreže".

"Iako se nadamo da ćemo moći da obavimo većinu letova unutar Škotske na osnovu lokalne koordinacije i uz minimalne smetnje, letovi na potezu sjever-jug i međunarodni letovi mogu biti podložni kašnjenjima", navodi se u saopštenju.

Aerodromi u Ujedinjenom Kraljevstvu poručili su putnicima da ih očekuju kašnjenja i otkazivanja letova.

Hitrou, najprometniji civilni aerodrom u Evropi, saopštio je da "problemi u nacionalnom vazdušnom prostoru" dovode do poremećaja u letovima.

Aerodrom u Dablinu naveo je u saopštenju da su problemi u kontroli vazdušnog saobraćaja doveli do kašnjenja i otkazivanja nekih letova u i iz Dablina.

Kašnjenje u V. Britaniji zbog tehničkih problema
Kašnjenje u V. Britaniji zbog tehničkih problemafoto: Reuters

Vazduhoplovni analitičar Alaster Rozenšajn, bivši pilot Britiš ervejza, rekao je da je sistem vazdušnog saobraćaja, kako se čini, pretrpio "neku vrstu djelimičnog kvara i da nije došlo do potpunog gašenja" sistema.

On je za Skaj njuz rekao da će "poremećaj biti prilično ozbiljan na nekim aerodromima" i da će neki avioni koji lete za Veliku Britaniju vjerovatno morati da slete u druge evropske zemlje kako bi se smanjio protok dolazećih letova.

Britiš Eirveis je saopštio da "blisko sarađuje sa Nacionalnim kontrolorom kako bi razumio uticaj tehničkog problema koji utiče na vazdušni prostor Ujedinjenog Kraljevstva i da će klijente držati u toku sa najnovijim informacijama".

Bonus video: