Zabranjene vjerske haljine u francuskim školama

Nova odluka francuske vlade u cilju razdvajanja religije i javnog života

11782 pregleda 9 komentar(a)
Stanovnici Nantera prate dešavanja povodom Dana Bastilje u julu 2023., Foto: Beta/AP
Stanovnici Nantera prate dešavanja povodom Dana Bastilje u julu 2023., Foto: Beta/AP

Francuski konzervativci juče su pozdravili odluku vlade da učenicima u državnim školama zabrani da nose abaje, duge, široke haljine koje nose pojedine muslimanke. Potez je, međutim, izazvao i kritike kao i podsmjeh, prenio je Rojters.

Francuska koja je uvela strogu zabranu vjerskih simbola u državnim školama otkad su zakoni iz 19. vijeka uklonili tradicionalni katolički uticaj iz javnog obrazovanja, pokušava da prilagodi smjernice kako bi se pozabavila rastućom muslimanskom manjinom.

Francuska slijedi strogi oblik sekularizma, poznat kao “laicite”, koji je osmišljen da razdvoji religiju i javni život, ali koji takođe izaziva tenzije.

“Naše škole su konstantno na testu. A tokom proteklih mjeseci došlo je do značajnog porasta kršenja zakona, naročito kod učenika koji nose vjersku odjeću poput abaje i šalvara”, kazao je ministar odbrazovanja Gabrijel Atal objašnjavajući novu zabranu.

Šef konzervativne partije Republikanci, Erik Sioti, pozdravio je potez vlade naglašavajući da je njegova stranka u više navrata pozivala na zabranu.

Međutim, Klementin Oten, poslanica iz redova krajnje ljevice kritikovala je, kako je navela, “policiju za odjeću” i zabranu kao “obilježje opsesivnog odbacivanja muslimana”.

Savez direktora školskih ustanova je pozdravio potez uz obrazloženje da su im potrebne jasne smjernice.

“Od ministara smo htjeli jasno: da ili ne”, kazao je za Rojters Didije Žorž.

“Zadovoljni smo što je odluka donijeta. Bili bismo jednako zadovoljni da je odluka bila da se abaja dozvoli. Zabrinjavao nas je veliki rast broja učenica u abaji, a smatrali smo da nije na nama, nego na državi, da donese odluku”.

Francuska je 2010. zabranila nošenje feredža u školama, a 2010. donijela zabranu nošenja vela preko cijelog lica na javnim mjestima, što je izazvalo nezadovoljstvo među dijelom od pet miliona muslimana u zemlji.

Bonus video: