Državljanin Švedske optužen da je špijunirao za rusku vojnu obavještajnu službu

Tužioci su naveli da je Skvorcov koristio svoju kompaniju za uvoz i izvoz da nezakonito dođe do tehnologije koju bi potom predao ruskoj vojnoj obavještajnoj službi GRU

4948 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Državljanin Švedske Sergej Skvorcov, rođen u Rusiji, optužen je danas da je gotovo deset godina prikupljao informacije za rusku vojnu obavještajnu službu GRU.

Švedsko tužilaštvo je saopštilo da je 60-godišnji Skvorcov optužen za "teške nezakonite obavještajne aktivnosti protiv Švedske i strane sile". Tužilac Henrik Olin kasnije je rekao da su SAD ta strana sila.

Skvorcov je uhapšen u novembru zajedno sa suprugom u mjestu Nacka, blizu Stokholma i od tada je u pritvoru. Supruga Skvorcova, koji negira krivicu, puštena je i protiv nje nije podignuta optužnica.

Prema optužnici, Skvorcov je od 1. jula 2014. do novembra 2022. "tajno i/ili uz upotrebu lažnih sredstava sprovodio aktivnosti za rusku državu u cilju sticanja informacija o uslovima čije otkrivanje stranim silama može ugroziti bezbjednost Švedske".

Tužioci su naveli da je Skvorcov koristio svoju kompaniju za uvoz i izvoz da nezakonito dođe do tehnologije koju bi potom predao ruskoj vojnoj obavještajnoj službi GRU.

Skvorcov je živio u Švedskoj 25 godina a državljanstvo te zemlje dobio je 2012. godine.

Suđenje bi trebalo da počne 4. septembra. Ako bude proglašen krivim, prijeti mu do šest godina zatvora.

Bonus video: