BLOG U ruskom granatiranju na sjeveroistoku Ukrajine stradao muškarac i ranjena najmanje jedna osoba

Rat u Ukrajini 552. dan

28778 pregleda 14 komentar(a)
Detalj iz Ukrajine, Foto: Reuters
Detalj iz Ukrajine, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.08.2023. 22:00h
Završeno
13:16h

U ruskom granatiranju u utorak ujutro u gradu Kupjansku na sjeveroistoku Ukrajine ubijen je 45-godišnji muškarac i ranjena najmanje jedna osoba, saopštili su ukrajinski zvaničnici.

Grad u oblasti Harkova zauzela je Moskva ubrzo nakon ruske invazije prije 18 mjeseci, ponovo ga je zauzeo Kijev prošlog septembra, i ponovo je pod čestom vatrom dok Moskva pokušava da uzvrati na sjeveroistoku, prenosi Rojters.

Neki stanovnici su ostali u gradu, ali su regionalne vlasti naredile obaveznu evakuaciju civila sa fronta Kupjansk zbog teške situacije.

Regionalni guverner Oleh Sinehubov rekao je da je muškarac koji je ubijen u utorak bio stražar u fabrici za preradu mesa koja je pogođena u posljednjem granatiranju. Tužilaštvo je saopštilo da je tokom granatiranja povrijeđen i 67-godišnji muškarac.

Rojters nije mogao da provjeri situaciju u gradu, niti izvještaje sa ratišta.

Kupijansk je prije rata bio dom za oko 27.000 ljudi i željeznički je čvor oko 100 km istočno od regionalne prijestonice, Harkova. Gubitak grada po drugi put bio bi značajan udarac zamah na bojnom polju Kijeva.

Ruske snage pokušavaju da napreduju na frontu dok Kijev nastavlja kontraofanzivu na istoku i jugu započetu početkom juna.

Ukrajinske trupe polako napreduju protiv ruskih minskih polja i rovova koji blokiraju potiskivanje na jug koji je trebalo da dođe do Azovskog mora i podijeli ruske snage.

Mediji su izvijestili o ovomjesečnom sastanku vojnih šefova NATO-a i najvišeg ukrajinskog generala o resetovanju ukrajinske vojne strategije, a Ukrajina se nada da su njeni borci sada probili najtežu liniju ruske odbrane na jugu.

U najnovijim ažuriranjima na bojnom polju, ukrajinska vojska je saopštila da su njene trupe imale određeni „uspjeh“ u pravcu sela Verbove u južnom regionu Zaporožja, ali nije navela detalje.

Rečeno je da je situacija na sjevernoj granici sa ruskim saveznikom Bjelorusijom pod kontrolom, ali se ne mogu isključiti "provokacije i sabotaže" na granici tokom zajedničkih vojnih vežbi u Bjelorusiji sljedećeg mjeseca.

13:14h

Više od 1.300 škola je potpuno uništeno u oblastima Ukrajine koje drži vlada od ruske invazije 2022. godine, a druge su teško oštećene, saopštio je u utorak Dječji fond UN UNICEF.

Uporni napadi znače da samo oko trećine djece školskog uzrasta pohađa nastavu u potpunosti lično i da mnoga zaboravljaju ono što su već naučili, navodi se u saopštenju, prenosi Rojters.

Osim Ukrajine, više od polovine djece čije su porodice pobjegle od sukoba u sedam zemalja nisu upisane u nacionalno obrazovanje, saopštio je UNICEF, navodeći jezičke barijere i preopterećene sisteme obrazovanja.

Neke škole su pretrpjele direktne pogotke, a druge su zatvorene iz predostrožnosti tokom 18 meseci raketnih i artiljerijskih napada na stambena naselja širom zemlje.

Unutar Ukrajine, napadi na škole se nastavljaju nesmetano, ostavljajući djecu duboko u nevolji i bez bezbjednog prostora za učenje“, navodi se u saopštenju.

Rat je uslijedio nakon poremećaja COVID-a, što znači da se neka ukrajinska djeca suočavaju sa četvrtom uzastopnom školskom godinom s prekidima jer se vraćaju na nastavu ove nedjelje poslije ljetnjeg raspusta, saopštio je UNICEF.

"Ne samo da je ovo ostavilo ukrajinsku djecu da se bore da napreduju u svom obrazovanju, već se takođe bore da zadrže ono što su naučili kada su njihove škole u ​​potpunosti funkcionisale“, rekla je Regina De Dominicis, regionalna direktorka UNICEF-a za Evropu i centralnu Aziju.

Otprilike polovina ukrajinskih nastavnika prijavila je pogoršanje sposobnosti učenika u jeziku, čitanju i matematici, navodi se, i propustili su osjećaj sigurnosti i prijateljstva koje škola može da pruži onima koji trpe rat.

12:32h

Japanski premijer Fumio Kišida rekao je da je danas rekao ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom da Japan planira da nastavi da podržava Ukrajinu, prenosi Rojters.

Kišida je rekao novinarima da je takođe osudio kontinuirane napade Rusije na Ukrajinu tokom telefonskog razgovora sa Zelenskim.

12:31h

Ruski vojni avion uništio je danas ukrajinski dron iznad Crnog mora, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane ne navodeći druge detalje, prenosi Rojters.

12:27h

Kremlj je u utorak opisao kao "veoma zadovoljavajuće" komentare pape Franje koji poziva mlade Ruse da se sjete svoje istorije, rekavši da ruska država ima bogato nasljeđe i da je dobro što papa poznaje rusku istoriju.

Papa Franjo je kritikovan jer je prošle nedjelje rekao ruskim mladima da se sjete da su nasljednici prošlih careva kao što je Petar Veliki, koga je predsjednik Vladimir Putin naveo kao primjer da opravda postupke Moskve u Ukrajini, prenosi Rojters.

Ukrajinska vlada je rekla da su komentari, koje je Franjo iznio u video obraćanju katoličkoj omladini okupljenim u Sankt Peterburgu, „za duboko žaljenje“.

Dok je Vatikan u utorak izdao saopštenje u kojem kaže da papa nema namjeru da veliča prošli ruski imperijalizam, portparol Kremlja Dmitrij Peskov pohvalio je Papu tokom sastanka istog dana.

"Naša istorija ima duboke korijene, a nasljeđe nije ograničeno samo na Petra (Velikog) ili Katarinu, ono je mnogo drevnije", dodao je on.

Rusi tradicionalno vode porijeklo svoje nacije do grupe srednjovekovnih kneževina sa središtem oko Kijeva poznatih kao Kijevska ili Kijevska Rus. Putin je pokušao da negira da Ukrajina ima tradiciju državnosti i rekao je da su Rusi i Ukrajinci jedan narod, u onome što ukrajinski i zapadni naučnici nazivaju lažnim i sebičnim pogledom na istoriju.

"Ono što (ruska) država, aktivističke grupe, nastavnici u školama i univerzitetima sada rade je da to nasljeđe nose našoj omladini, podsjećajući ih na to“, rekao je Peskov.

On je dodao da je činjenica da pontifikat zvuči u skladu sa ovim naporima je veoma, veoma zahvalna.

09:13h

Ruska protivvazdušna odbrana oborila je u utorak dvije ukrajinske bespilotne letjelice koje su letjele iznad ruskog regiona Tula južno od Moskve, prenijela je novinska agencija RIA i rusko ministarstvo odbrane, prenosi Rojters.

09:09h

Južna Koreja je u utorak predstavila finansijsku pomoć od 520 milijardi vona (363 miliona eura) Ukrajini naredne godine, što je osam puta više nego ove godine.

Paket pomoći uključuje 130 milijardi (90 miliona eura) vona za rekonstrukciju, 260 milijardi (190 miliona eura) u humanitarnoj pomoći i još 130 milijardi vona preko međunarodnih organizacija, prema budžetu Južne Koreje za 2024. godinu, prenosi Rojters.

U julu je predsjednik Ioon Suk Ieol najavio da će njegova zemlja ove godine obezbijediti "veliki obim vojnih zaliha", ne dajući više detalja.

U utorak, Jun je takođe najavio povećanje zvanične razvojne pomoći Južne Koreje za strateške oblasti, uključujući azijsko-pacifički region i Afriku, sa 1,4 milijarde vona na 2 milijarde vona (oko 700 miliona eura).

Povećanje pomoći u inostranstvu dio je napora da se pomogne južnokorejskim kompanijama da se šire u inostranstvu i obezbijede nacionalne interese, kao što su lanci snabdijevanja, i da preuzmu odgovornost kao ključni član globalne zajednice, saopštilo je Ministarstvo ekonomije i finansija u saopštenje o budžetu.

Bonus video: