BLOG Dvije osobe stradale i najmanje dvije povrijeđene u ruskom raketnom napadu na Kijev

Rat u Ukrajini 553. dan

28646 pregleda 15 komentar(a)
Nakon raketnog napada na Kijev, 30. avgusta 2023. godine, Foto: Reuters
Nakon raketnog napada na Kijev, 30. avgusta 2023. godine, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.08.2023. 22:01h
Završeno
14:39h

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je u dva odvojena saopštenja da je njen avion uništio dva ukrajinska glisera istočno od ostrva Snejk, u Crnom moru, prenosi Rojters.

Rojters nije bio u mogućnosti da proveri izvještaje, koji su uslijedili nakon sličnog incidenta 22. avgusta kada je Rusija saopštila da je uništila vojni gliser američke proizvodnje koji je prevozio ukrajinsko vojno osoblje u istoj oblasti.

Zmijsko ostrvo je mala ukrajinska ispostava u sjeverozapadnom dijelu Crnog mora, gdje su tenzije eskalirale otkako se Rusija prošlog mjeseca povukla iz sporazuma koji je Ukrajini omogućio da isporučuje žito iz svojih južnih luka uprkos ratu.

14:39h

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je u da će dogovor o crnomorskom žitu biti jedna od tačaka dnevnog reda razgovora ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova sa turskim kolegom u četvrtak i petak, prenosi Rojters.

Rusija se u julu povukla iz sporazuma uz posredovanje Turske, koji je Ukrajini omogućio da izvozi žito iz svojih crnomorskih luka.

08:30h

Rusija je saopštila da je osujetila jedan od najvećih ukrajinskih napada dronovima do sada na zapadu Rusije u srijedu, oborivši bespilotne letjelice u najmanje šest regiona i uništivši napad ukrajinske mornarice na aneksirano poluostrvo Krim.

Ruski vojni avioni su oštećeni, a civilna avijacija je poremećena u napadima dronovima, rekli su ruski zvaničnici, navodeći kao mete regione Pskov, Brjansk, Kalugu, Orlov, Rjazanj i Moskvu, prenosi Rojters.

Ukrajina obično ne komentariše ko stoji iza napada na rusku teritoriju, iako su zvaničnici javno izrazili zadovoljstvo zbog njih.

Na snimcima koje je guverner Pskova objavio na Telegramu vidi se dim koji se diže iz velikog požara dok se čuju zvuci sirena i eksplozije. Drugi izvještaji na Telegram kanalima pokazali su protivvazdušne sisteme u akciji oko grada, koji je samo 32 km (20 milja) istočno od estonske granice.

Novinska agencija Tass, citirajući hitne službe, saopštila je da su četiri transportna aviona Il-76, oštećena na vojnom aerodromu. Dva aviona su se "zapalila", dodaje se.

Civilni letovi su otkazani na lokalnom aerodromu. Vazdušni prostor oko moskovskog aerodroma Vnukovo nakratko je bio zatvoren, prenio je TASS.

08:20h

Ukrajinska protivvazdušna odbrana oborila je svih 28 ruskih projektila i 15 od 16 lansiranih dronova tokom noći, izjavio je u srijedu general Valerij Zalužnji, glavnokomandujući ukrajinskih oružanih snaga, prenosi Rojters.

08:16h

Najmanje dvije osobe su poginule, a dvije su ranjene u "masovnom" ruskom raketnom i dron napadu na ukrajinsku prijestonicu u srijedu, saopštili su zvaničnici, a ostaci sa ciljeva koje je uništila protivvazdušna odbrana pali su na nekoliko zgrada.

Tijela dvije osobe pronađena su u jednoj nestambenoj zgradi, a jedna osoba je ranjena komadićima stakla, rekao je gradonačelnik Vitalij Kličko u servisu za razmjenu poruka Telegram i dodao da su krhotine pale na četiri mjesta u prijestonici, prenosi Rojters.

"Kijev nije doživeo tako snažan napad od proleća. Neprijatelj je izveo masivan, kombinovani napad koristeći bespilotne letjelice i rakete“, rekao je na Telegramu Sergej Popko, načelnik gradske vojne uprave.

On je rekao da je na početku nekoliko grupa dronova krenulo ka Kijevu iz različitih pravaca. Rusija je tada lansirala rakete iz strateških aviona Tu-95.

"Sve u svemu, PVO su uništile više od 20 neprijateljskih ciljeva“, rekao je Popko.

Vlasti u Kijevu su saopštile da je nekoliko zgrada oštećeno ruševinama, dok su zvaničnici u Kijevskoj oblasti izvijestili da je 6 privatnih kuća oštećeno fragmentima projektila i da je nekoliko ljudi povrijeđeno.

08:15h

Rusija je zatvorila svoj aerodrom Pskov u zapadnoj Rusiji za civilne letove, saopštila je ruska agencija za vazdušni saobraćaj, prenio je TASS, prenosi Rojters.

08:13h

Eksplozije su se čule u Kijevu u ranim jutarnjim satima u srijedu, napisao je gradonačelnik Vitalij Kličko na Telegramu, pozivajući stanovnike grada da ostanu u skloništima, prenosi Rojters.

Detalj iz Kijeva, 30. avgusta u ranim jutarnjim časovima
Detalj iz Kijeva, 30. avgusta u ranim jutarnjim časovima foto: Reuters
08:12h

Ruska vojska je rano u srijedu na Telegramu saopštila da je jedan od njenih aviona uništio četiri brza ukrajinska broda sa do 50 padobranaca u operaciji na Crnom moru, prenosi Rojters.

08:10h

Ruska vojska, izvještavajući na Telegramu, saopštila je rano u srijedu da je oborila tri ukrajinska drona iznad južne oblasti Brjanska i jednu iznad centralne oblasti Orlov, prenosi Rojters.

Bonus video: