Beč predlaže da zemlje kandidati već sada budu za stolom EU, ali bez prava glasa

Austrijska ministarka za Evropu je podsjetila da su ona i šef austrijske diplomatije Aleksander Šalenberg i ranije iznosili takvu ideju, ali je ocijenila da je sada trenutak da se to sprovede

7774 pregleda 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Austrijska ministarka za Evropu Karoline Edštadler rekla je danas da se njena zemlja zalaže za integraciju zemalja kandidata u Evropsku uniju u fazama, tako što bi im se i prije formalnog članstva omogućilo da "sjede za stolom Evropskoj uniji" i učestvuju u dijalogu, iako još ne bi imale pravo glasa.

Edštadler je u intervjuu za austrijski državni radio ocijenila da je sada pravo vrijeme za takvu promjenu u procesu proširenja EU.

Ona je podsjetila da su ona i šef austrijske diplomatije Aleksander Šalenberg i ranije iznosili takvu ideju, ali je ocijenila da je sada trenutak da se to sprovede.

"Živimo u vrlo izazovnom vremenu, doživljavamo rat na evropskom tlu. Kada je, ako ne sada trenutak da se proces proširenja Unije reformiše. Vrijeme je za velike ideje i da se shvati da i stanovništvo mora da bude dio toga", rekla je Edštadler.

Prema njenim riječima, Zapad već godinama prati evrointegracije Zapadnog Balkana "gdje mnogo toga zapinje", a gdje sada "korak po korak čak postoji i okretanje" od evropskog puta.

Cilj evrointegracija, naglasila je, ostaje punopravno članstvo, ali je to dug put prepun "bolnih reformi".

"Ne možemo očekivati da se to desi od danas na sjutra", rekla je ministarka, ocjenjujući da bi postepena integracija bila i nagrada za težak posao koji zemlje kandidati moraju da obave.

Postepena integracija zemalja kandidata, uključujući i Moldaviju i Ukrajinu, učinila bi da one imaju osjećaj da već učestvuju u kreiranju evropske politike, iako još nemaju pravo glasa, rekla je Edštadler.

Upitana kako bi to moglo da izgleda u praksi, austrijska ministarka je rekla da su pregovori sa EU strogo formalni proces koji se odvija po klasterima.

Kada neka zemlja zatvori neki klaster, na primjer iz oblasti nauke ili obrazovanja, treba joj omogućiti i da u EU učestvuje u razgovorima o toj temi, pojasnila je Edštadler.

Ona je rekla da je, iz njenog iskustva, 2020. i 2021. godine malo lidera u EU stvarno podržavalo proširenje, ali da je to danas za većinu "stvar zdravog razuma" zbog sve većeg uticaja Rusije i Kine.

Bonus video: