Grčka pojačava napore za gašenje šumskog požara koji na sjeveru gori već 13 dana

Više stotina požara istovremeno gori širom cijele države, a novi šumski požari izbijaju svakoga dana. Do sada je nastradala 21 osoba od čega 20 u Evrosu

1717 pregleda 0 komentar(a)
Evros, Foto: REUTERS
Evros, Foto: REUTERS

Još više od 100 vatrogasaca raspoređeno je na sjeveru Grčke da gasi šumski požar koji se danas dodatno razgorio, zbog čega je stanovnicima izdato upozorenje da budu u pripravnosti za moguću evakuaciju.

Sada 582 vatrogasca pokušavaju da obuzdaju plamen koji kod grada Aleksandropolisa bukti već 13. dan.

Iz vazduha požar gasi 10 grčkih aviona i sedam helikoptera koje su poslale druge evropske države, saopšteno je iz vatrogasne službe.

Požar koji je izbio 19. avgusta zahvatio je ogromne površine šume u okrugu Evros, u blizini granice Grčke sa Turskom. Prema evropskom servisu Kopernikus, do utorka je gorelo više od 81.000 hektara.

Više stotina požara istovremeno gori širom cijele države, a novi šumski požari izbijaju svakoga dana. Do sada je nastradala 21 osoba od čega 20 u Evrosu.

Međutim većina njih se ugasi i ne proširi, a požar na sjeveru gori nekontrolisano već 13 dana. Vatrogasci ne uspijevaju da ga obuzdaju jer trenutno bukti duboko u šumi, u nepristupačnoj oblasti.

Otkako je počeo požar izdata su naređenja za evakuaciju više hiljada ljudi, a većini je dozvoljeno da se vrate kada opasnost prođe.

Mještani dva sela u blizini granice sa Turskom i u blizini rezervata za divlje životinje tokom noći su upozoreni da budu u pripravnosti zbog potencijalne evakuacije jer se razbuktao jedan od frontova požara.

Požar, koji sada gori duboko u šumi u nacionalnom parku Dadia, najveći je šumski požar zabilježen u Evropskoj uniji od kada je Evropski informacioni sistem o šumskim požarima počeo da vodi evidenciju 2000. godine.

Pomoć u ljudstvu i avionima i vozilima za gašenje Grčkoj je poslata iz Srbije, Rumunije, Francuske, Bugarske, Češke, Albanije, Slovačke, Kipra, Hrvatske, Španije, Švedske, Nemačke.

Bonus video: