Van der Belen: Velikim silama u interesu da podijele EU

Predsjednik Austrije smatra da se problemi sa kojima se evropsko društvo suočava ne mogu riješiti na nacionalnom nivou
1 komentar(a)
Evropska unija, Foto: Shutterstock
Evropska unija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 28.08.2017. 08:03h

Predsjednik Austrije Aleksander van der Belen apelovao je na članice EU da ne dozvole podjele, što, kako je kazao, odgovara "susjedima Unije."

"Imamo problematičnog susjeda preko Atlantika, kojeg je teško procijeniti i imamo jednog problematičnog susjeda na istočnoj spoljnoj granici Unije i naravno da je takvim susjedima interesantno da razmišljaju o tome kako EU da podijele", kazao je Van der Belen juče otvarajući političke razgovore u okviru ovogodišnjeg Evropskog foruma Alpbah.

Prema njegovim riječima, takvi "susjedi" žele da podijele EU, jer je njima onda lakše da pregovaraju sa pojedinačnim zemljama, i ostvare u tome uspjeh, nego sa Unijom od 500 miliona stanovnika, navodi Tanjug.

"U interesu je svake članice EU da ne dozvoli povratak u stare podjele na male državice", poručio je Van der Belen.

Založio se za jedinstvo EU dodajući da samo tako mogu da se savladaju posljedice digitalizacije, klimatskih promjena i problema migracije.

To, kako je konstatovao, nije moguće rješavati na nacionalnom nivou.

Van der Belen je ukazao i na značaj EU po mir, dodajući da zemlje izolovane jedne od drugih to ne bi postigle.

Uz to, predsjednik Austrije je kazao da su evropske vrijednosti važan kompas, koji ne treba zaboraviti - slobode, jednakost i solidarnost, ali i tolerantnost, poštovanje, vladavina prava, humanost i empatija.

Predsjednik Austrije je u svom govoru ocijenio Bregzit kao "tragičnu pogrešnu odluku" koja, međutim, ne smije izazvati depresiju.

Bonus video: