Pljuju u lice ukrajinskim vojnicima

Šef diplomatije Ukrajine poručio kritičarima sporog napretka kontraofanzive da ućute

36545 pregleda 48 reakcija 19 komentar(a)
Evakuacija ranjenog ukrajinskog vojnika na frontu blizu Bahmuta, Foto: Beta/AP
Evakuacija ranjenog ukrajinskog vojnika na frontu blizu Bahmuta, Foto: Beta/AP

Ukrajina je juče poručila kritičarima njene kontraofanzive da “ućute”, što se tumači kao do sada najsnažniji signal njenih frustracija zbog procurjelih izjava zapadnih zvaničnika da snage Kijeva presporo napreduju.

Skoro tri mjeseca od pokretanja kontraofanzive uz pomoć zapadne opreme vrijedne stotine milijardi dolara, Ukrajina je povratila desetak sela, ali još nije prodrla u glavnu rusku odbranu.

“Njujork tajms”, “Vašington post” i drugi mediji prošle sedmice su prenijeli izjave američkih i drugih zapadnih zvaničnika da ofanziva nije ispunila očekivanja. Neki za to krive strategiju Ukrajine, uključujući to da je koncentrisala snage na pogrešnim mjestima.

Ukrajina se ranije ovog mjeseca našla pod pritiskom SAD da koncentriše kontraofanzivu na južni front zbog zabrinutosti da je ona previše raširena. Osim što pokušava da izvrši pritisak na dvije glavne tačke na jugu, Ukrajina napada oko Bahmuta na istoku, zbunjujući Vašington, piše “Gardijan”.

Vojni insajderi u Kijevu tvrde da Ukrajina mora da se bori na širokom frontu, bez značajne vazdušne podrške, i da mora da odgovori na nove ruske napade. Ukrajinski komandanti kažu da se namjerno sporo kreću kako bi oslabili rusku odbranu i logistiku i smanjili gubitke kada konačno udare svom snagom, navodi Rojters. Rusija tvrdi da je ukrajinska kampanja već propala.

Dmitro Kuleba
Dmitro Kulebafoto: Reuters

“Kritikovati sporost protivofanzive je kao da pljujete u lice ukrajinskom vojniku koji žrtvuje život svakodnevno, ide naprijed i oslobađa kilometar po kilometar ukrajinske zemlje”, rekao je juče novinarima ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba.

“Preporučio bih svim kritičarima da ućute, dođu u Ukrajinu i pokušaju da sami oslobode jedan kvadratni centimetar”, rekao je na sastanku ministara spoljnih poslova EU u Španiji.

Stoltenberg: Moramo da im vjerujemo

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je za CNN da ukrajinski komandanti zaslužuju da im se da šansa.

“Ukrajinci su uvijek iznova prevazilazili očekivanja”, rekao je šef NATO. “Moramo da im vjerujemo. Mi savjetujemo, pomažemo, podržavamo. Ali... Ukrajinci su ti koji moraju da donesu te odluke”.

Nakon višemjesečnog probijanja kroz minska polja, ukrajinske snage su posljednjih dana konačno stigle do glavnih ruskih odbrambenih linija, južno od sela Robotine koje su prošle nedjelje zauzele na zapadu Zaporoške oblasti.

Oni sada napreduju u oblasti između obližnjih sela Novopokropivka i Verbove, tražeći put oko protivtenkovskih jarkova i nizova betonskih piramida poznatih kao zmajevi zubi, koji čine glavna ruska utvrđenja vidljiva iz svemira. Proboj u tom dijelu bio bi prvi test dublje ruske odbrane, za koju se Ukrajina nada da će biti ranjivija i manje minirana od oblasti koje su njene trupe do sada prešle, piše Rojters.

Ukraine
foto: Beta/AP

Jedan ukrajinski komandant u toj oblasti rekao je za Rojters prošle nedjelje da su njegovi ljudi već probili najtežu liniju i došli do oblasti koje su manje utvrđene te da se sad očekuje da brže napreduju.

Kijev rijetko saopštava detalje o svojim ofanzivnim operacijama. Zamjenica ministra odbrane Hana Malijar juče je govorila o uspjesima blizu Novopokropivke, ne navodeći detalje.

Oleksandar Sirski, komandant ukrajinskih kopnenih snaga, takođe je prijavio “pozitivnu dinamiku” blizu Bahmuta, gdje ukrajinske snage napreduju oko jedinog grada koji je Rusija osvojila u ofanzivi ranije ove godine.

Napadi dronovima

Ukrajina je takođe pojačala napade dronovima na mete duboko u Rusiji i na teritoriji pod kontrolom Rusije u Ukrajini. Rusija je prijavila napade dronovima u Brijanskoj oblasti kasno u srijedu i saopštila da je oborila raketu ispaljenu na okupirani Krim.

Moskva je prethodne noći prijavila pokušaj ukrajinskih napada dronovima u šest ruskih oblasti, uključujući jedan koji je izazvao ogromni požar u vojnoj bazi u Pskovu na sjeveru Rusije, gdje je uništeno nekoliko vojnih transportnih aviona na pisti.

Ukrajina rijetko direktno komentariše napade na teritoriji Rusije, ali se predsjednik Volodimir Zelenski, kako se čini, pohvalio napadom na Pskov u četvrtak.

“Uspješna upotreba našeg oružja dugog dometa: meta je bila udaljena 700 kilometara!”, naveo je u objavi na internetu.

Zapadni saveznici Ukrajine generalno brane Kijevu da oružje koje mu šalju koristi za napade na rusku teritoriju, ali Ukrajina kaže da ima pravo da svojim oružjem izvodi takve napade na vojne mete.

Napadi prošlih nedjelja, uključujući nekoliko na centralnu Moskvu tokom prošlog mjeseca, doprinijeli su da mnogi Rusi direktno osjete rat prvi put za 18 mjeseci.

Sa sahrane Dmitrija Utkina
Sa sahrane Dmitrija Utkinafoto: Reuters

Rusija je suočena i sa posljedicama pobune Vagnera, privatne vojske koja je bila glavna ofanzivna snaga njene zimske ofanzive početkom ove godine. Lider Vagnera Jevgenij Prigožin i njegovi glavni saradnici ubijeni su u avionskoj nesreći prošle nedjelje.

Kremlj je demantovao da je odgovoran za nesreću. Predsjednik Vladimir Putin je za Prigožinovu pobunu prije dva mjeseca rekao da je izdaja, ali je obećao da ga neće kažnjavati zbog toga.

Jedan od osnivača plaćeničke vojske i Prigožinova desna ruka, Dmitrij Utkin, sahranjen je juče na groblju blizu Moskve uz kordon ruske vojne policije. Utkin (53), po čijem nadimku Vagner je privatna vojska dobila ime, ranije je bio potpukovnik specijalnih snaga u vojnoj obavještajnoj službi GRU.

Prigožin je sahranjen u utorak na tihoj porodičnoj ceremoniji u rodnom Sankt Peterburgu.

Bonus video: