Sana Marin dala ostavku na mjesto lidera stranke

Marin je najavila svoju namjeru da podnese ostavku ubrzo nakon poraza na izborima

4321 pregleda 2 komentar(a)
Marin, Foto: Reuters
Marin, Foto: Reuters

Bivša finska premijerka Sana Marin, koja je za dlaku izgubila izbore u aprilu, povukla se sa mjesta predsjednice Socijaldemokrata lijevog centra.

Marin je to uradila nadajući se da će skinuti fokus sa svog privatnog života nakon "turbulentne" četiri godine, prenosi Rojters.

Marin, koja je najavila svoju namjeru da podnese ostavku ubrzo nakon poraza na izborima, bila je najmlađa premijerka na svijetu kada je preuzela tu funkciju 2019. sa 34 godine, i time privukla je pažnju širom svijeta.

Nakon što je vodila zemlju kroz blokade zbog virusa COVID-19 i ekonomska previranja koja su je zadesila, Marin je glasno branila Ukrajinu nakon ruske invazije prošle godine i uspješno se zalagala za okončanje vojnog nesvrstavanja Finske u korist članstva u NATO-u.

Ona je poslednji put predsjedavala konferencijom svoje stranke u petak i u kratkom govoru ponovila je kritiku istočnog susjeda Finske.

"Rusija i njeni predstavnici moraju da odgovaraju za nezakonit zločin agresije, ratne zločine i posledice rata“, rekla je Marin.

Bonus video: