Jermenija: Pašinjan kaže da je isključivo oslanjanje na Rusiju po pitanju bezbjednosti bila 'strateška greška'

"Danas vidimo da samoj Rusiji treba oružje i municija (za rat u Ukrajini) i u ovoj situaciji je razumljivo da čak i ako to želi, Ruska Federacija ne može zadovoljiti bezbjednosne potrebe Jermenije", rekao je Pašinjan

8996 pregleda 5 komentar(a)
Pašinjan, Foto: Reuters
Pašinjan, Foto: Reuters

Politika Jermenije da se isključivo oslanja na Rusiju da garantuje bezbjednost bila je strateška greška smatra premijer ove zemlje Nikol Pašinjan, jer Moskva nije bila u stanju da ispuni svoje obaveze, prenosi Rojters.

U intervjuu italijanskom listu La Repubblica objavljenom u nedjelju, Pašinjan je optužio Rusiju da nije obezbijedila sigurnost Jermenije pred, kako je rekao, agresijom susjednog Azerbejdžana zbog otcijepljene regije Nagorno-Karabah.

Pašinjan je sugerisao da Moskva, koja ima odbrambeni pakt, kao i vojnu bazu u Jermeniji, ne smatra da je zemlja dovoljno proruska i da vjeruje da je Rusija u procesu napuštanja regije Južnog Kavkaza.

Stoga su iz Jerevana pokušali da modifikuju bezbjednosne aranžmane, rekao je Pašinjan, očigledno se pozivajući na veze sa Evropskom unijom i Sjedinjenim Državama, kao i pokušaje da uspostave bliže veze sa drugim zemljama regiona.

"Bezbjednosna struktura Jermenije bila je 99,999 posto povezana sa Rusijom, uključujući i pitanja nabavke oružja i municije", rekao je Pašinjan za La Repubblica.

Ali danas vidimo, rekao je Pašinjan, da samoj Rusiji treba oružje, oružje i municija (za rat u Ukrajini) i u ovoj situaciji je razumljivo da čak i ako to želi, Ruska Federacija ne može zadovoljiti bezbjednosne potrebe Jermenije.

"Ovaj primjer bi nam trebao pokazati da je zavisnost od samo jednog partnera u bezbjednosnim pitanjima strateška greška”, dodao je Pašinjan za italijanske novine.

Njegovi komentari naglašavaju ogorčenost unutar Jermenije zbog, što mnogi tamo vide kao neuspjeh Rusije da odbrani njihove interese.

Iz Moskve još uvijek nema komentara na Pašinjanov intervju. Rusija je 2020. bila posrednik u pregovorima između Jerevana i Bakua u postizanju mirovnog sporazuma.

Jermenija i Azerbejdžan sukobili su se i 2020. oko kontrole područja Nagorno-Karabaha. Sukob je okončan mirovnim sporazumom kojim je priznata pobjeda azerbejdžanskih snaga. Dogovor je postignut uz pomoć Rusije.

Od tada su ruski vojnici stacionirani u Nagorno-Karabahu, ali se Jermenija već nekoliko mjeseci žali na njihovu neefikasnost. Pašinjan je optužio ruske mirovne snage raspoređene da održe sporazum o prekidu vatre da nisu obavile svoj posao.

Nagorno-Karabah, teritorija na kojoj uglavnom žive Jermeni, otcijepio se od Azerbejdžana, što je dovelo do rata koji je tokom 90-ih godina odnio 30.000 života.

Bonus video: