Erdogan: Kompromis će oživjeti sporazum o žitu

Turski lider se sastao sa Vladimirom Putinom i najavio moguće rješenje spora oko izvoza žita

7532 pregleda 2 komentar(a)
Erdogan i Putin juče u Sočiju, Foto: Rojters
Erdogan i Putin juče u Sočiju, Foto: Rojters

Turski predsjednik Tajip Erdogan kazao je juče nakon razgovora sa ruskim liderom Vladimirom Putinom da će uskoro biti moguće oživjeti sporazum o žitu za koji Ujedinjene nacije tvrde da je pomogao u popuštanju prehrambene krize omogućavajući ukrajinskom žitu da dođe do tržišta.

Rusija je suspendovala dogovor u julu - godinu nakon što je postignut uz posredovanje UN i Turske - tvrdeći da njeni prehrambeni proizvodi i đubrivo nailaze na ozbiljne prepreke prilikom izvoza.

Erdogan, koji je ranije igrao značajnu ulogu u ubjeđivanju Putina da se drži dogovora, i UN pokušavaju da ubijede Putina da se ponovo uključi.

“Kao Turska vjerujemo da ćemo ubrzo postići rješenje koje će ispuniti očekivanja”, kazao je Erdogan u crnomorskom odmaralištu Soči nakon prvog sastanka sa Putinom od 2022.

Putin tvrdi da je Zapad “prevario” Rusiju u vezi sa dogovorom jer bogate zemlje dobijaju preko 70 odsto žita izvezenog u okviru sporazuma

Erdogan je kazao da su očekivanja Rusije dobro poznata svima i da mane treba ukloniti, dodajući da su Turska i UN radile na novom paketu predloga kako bi riješili ruske prigovore.

Stojeći pored Erdogana, Putin je kazao da se Rusija može vratiti soporazumu ali samo ako zapad prestane da ograničava ruskim poljoprivrednim proizvodima pristup globalnim marketima. On je kazao da su tvrdnje zapada da je Rusija izazvala prehrambenu krizu suspendovanjem učešćča u sporazumu o žitu netačne jer nakon njenog izlaska nije došlo do rasta cijena.

“Nema fizičke nestašice hrane”, kazao je Putin.

I mada ruski izvoz hrane i đubriva nije na meti zapadnih sankcija uvedenih nakon ruske invazije na Ukrajinu a Rusija je izvezla rekordne količine pšenice prošle godine, Moskva i poljopriovredni izvoznici tvrde da su ograničenja finansijskih transakcija, logistike i osiguranja ugrozile isporuke.

“Zapad nastavlja da blokira snabdijevanje svjetskih tržišta žitom i đubrivom iz Ruske Federacije”, kazao je Putin, dodajući da je Zapad “prevario” Rusiju u vezi sa dogovorom jer bogate zemlje dobijaju preko 70 odsto žita izvezenog u okviru sporazuma.

Puitin je kazao da Rusija očekuje žetvu od 130 miliona tona žita ove godine od čega 60 miliona tona može biti izvezeno.

Jedan od glavnih zahtjeva Moskve jeste da Ruska poljoprivredna banka bude ponovo povezana na međunarodni sistem plaćanja SWIFT. EU ju je isključila u junu 2022 u okviru sankcija uvedenih kao odgovor na invaziju na Ukrajinu.

Bonus video: