BLOG Putin: Zapad postavio Jevrejina da vlada Ukrajinom da bi prikrio glorifikovanje nacizma

Rat u Ukrajini 559. dan

37142 pregleda 50 reakcija 31 komentar(a)
Putin, Foto: Reuters
Putin, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.09.2023. 21:46h
Završeno
21:43h

Novi napadi na Ukrajinu izvršeni su "vrlo blizu" granice sa Rumunijom, izjavio je predsjednik te zemlje članice NATO, dan poslije pada ruskih eksplozivnih dronova kod Dunava takođe blizu Rumunije.

"Imali smo još napada danas, rekao mi je ministar odbrane, koji su zabilježeni na 800 metara od naše granice. Dakle, vrlo, vrlo blizu", rekao je rumunski predsjednik Klaus Johanis na konferenciji za novinare uz luksemburškog premijera Gzavijea Betela.

Od kada je u julu suspendovan sporazum kojim je omogućeno Ukrajini da izvozi žitarice preko Crnog mora, Rusija je povećala artiljerijske napade na jugopzapadni dio Ukrajine koji se graniči sa Rumunijom gdje se nalaze luke i druga infrastruktura za trgovinu.

Ukrajinske vlasti saopštile su juče da su ruski eksplozivni dronovi pali prethodne noći na teritoriju Rumunije, susjeda Ukrajine i članice NATO, tokom novog talasa žestokih noćnih napada na jug Ukrajine. Bukurešt je negirao te tvrdnje.

Prema Ukrajincima dronovi su pali na teritoriju Rumunije tokom noćnog napada na ukrajinsku luku Izmail.

Rumunsko Ministarstvo odbrane je juče navelo da "nadzire situaciju u realnom vremenu" i da "ni u jednom trenutku" nisu ruski napadi na infrastrukturu na Dunavu, blizu njene granice "predstavljali direktnu vojnu pretnju za nacionalnu teritoriju ili teritorijalne vode Rumunije".

Rumunski predsjednik Johanis danas je rekao da nije bilo krhotina dronova ili drugih djelova koji su pali u Rumuniju.

"Imamo potpunu kontrolu nad našim vazdušnim prostorom. Apsolutno smo sve provjerili i mogu da ohrabrim stanovništvo. Ali da, zabrinuti smo zbog velike blizine" tih ponovljenih napada, rekao je Johanis.

(BETA)

19:11h

Ruske trupe koje se bore na jugu Ukrajine prvi put su uništile tenk "čelendžer 2" koji je isporučila Britanija, rekao je zvaničnik dijela Zaporožja koji je pod kontrolom Moskve, objavljujući, kako je rekao, video-snimak olupine oklopnog vozila koje gori.

Ukrajina je u martu zahvalila Britaniji na, kako je rekla, "fantastičnim mašinama" nakon što je London poslao Kijevu 14 svojih glavnih borbenih tenkova "čelendžer 2".

Vladimir Rogov, ruski zvaničnik u dijelu Zaporoške oblasti koji je pod kontrolom Moskve, rekao je na Telegramu da je britanski tenk uništen u borbama u blizini sela Robotine na jugoistoku zemlje.

Tenk je, tvrdi, pripadao 82. brigadi ukrajinske vojske i da je trebalo da stigne do Krima, ali da je umjesto toga uništen na, kako je rekao, prvoj liniji ruske odbrane, prenosi Rojters.

Na snimku koji je Rogov objavio na Telegramu vidi se tenk u plamenu pored puta.

19:11h

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u intervjuu za državnu televiziju, ne navodeći dokaze, da su zapadne sile postavile Vladimira Zelenskog, koji je jevrejskog porijekla, za predsjednika Ukrajine kako bi prikrile "veličanje nacizma", prenosi Rojters.

Moskva je više puta optuživala ukrajinske lidere da su neonacisti koji sprovode "genocid“ nad onima koji govore ruski – tvrdnju koju Kijev i zapadne zemlje odbacuju kao neosnovan izgovor za rat.

Zelenski, koji je ranije rekao da su neki od braće njegovog djeda ubijeni u Holokaustu, više puta je odbacio optužbe Moskve da podržava neonaciste u Ukrajini.

Putin je sada u televizijskom intervjuu novinaru ruske televizije Pavlu Zarubinu rekao da Zapad postavljenjem na čelo moderne Ukrajine "etničkog Jevrejina, čovjeka jevrejskih korijena" prikriva "antičovječnu suštinu koja je temelj... moderne ukrajinske države".

"I zbog toga je čitava situacija krajnje odvratna, jer etnički Jevrejin prikriva glorifikovanje nacizma i prikriva one koji su svojevremeno sprovodili holokaust u Ukrajini – a to je istrebljenje milion i po ljudi", rekao je Putin.

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihail Podoljak u odgovoru na upit Rojtersa za komentar rekao je da je i sam Putin odvratan "kada monstruoznom laži pokušava da opravda masovne zločine nad građanima druge zemlje".

19:09h

Visoki ukrajinski zvaničnik Mihailo Podoljak odbacio je sugestiju Turske da bi Kijev trebalo da ublaži svoj stav kako bi se oživio Crnomorski sporazum o žitu.

Redžep Tajip Erdogan rekao je u ponedjeljak nakon sastanka sa Vladimirom Putinom rekao da će uskoro biti moguće oživjeti dogovor o žitu za koji Ujedinjene nacije kažu da je pomogao u ublažavanju krize sa hranom tako što će se ukrajinsko žito plasirati na tržište.

Rusija je u julu napustila sporazum, žaleći se da se izvoz njene hrane i đubriva suočava sa ozbiljnim preprekama.

Erdogan je naveo da najnoviji predlog UN sadrži pokušaje da se udovolji nekim od uslova Rusije za povratak žitnom sporazumu. Putin je poslije sastanka rekao da će se Rusija vratiti sporazumu o žitu čim se ispune obećanja koja su joj data.

Savjetnik ukrajinskog predsjednika istakao je da Kijev neće podržati ublažavanje sankcija Moskvi niti politiku "umirivanja", prenosi Rojters.

"Budimo realni, na kraju krajeva i prestanimo da razgovaramo o nepostojećim opcijama, i ne ohrabrujmo Rusiju više da čini nove zločine", rekao je Mihailo Podoljak za britansku agenciju.

Prema njegovim riječima, Rusiji nije potreban dogovor o žitu i da je "Moskva zainteresovana da Ukrajinu odseče od globalnog tržišta žitarica, da poveća cijene žitarica i da ima monopol nad Crnim morem."

"Gdje je ovdje teren za 'omekšavanje' stava Ukrajine? rekao je Podoljak. "I da budemo jasni, mi definitivno nećemo igrati ’politiku smirivanja agresora‘ i povlađivanja programu ukidanja sankcija", naglasio je Podoljak.

16:22h

Zvaničnici Rusije su kazali da je Ukrajina koristila australijske dronove za napad na ciljeve na ruskoj teritoriji, te dodali da je ta zemlja sve više uvučena u sukob.

"Kako se ispostavilo, australijski dronovi se zapravo koriste za gađanje ciljeva u Rusiji“, rekla je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova, prenosi Rojters.

Ona je, prilikom odgovaranja na pitanja u vezi sa izvještajem u Sidnej Morning Heraldu prošle nedelje, kazala da su Ukrajinci koristili australijske dronove za napad na aerodrom u ruskom gradu Kursku.

Zaharova je optužila australijsku vladu da "sa entuzijazmom doprinosi antiruskoj kampanji usmjerenoj iz Vašingtona", dok pokušava da sakrije od javnog mnjenja "nezavidne okolnosti koje ukazuju na to da je Australija sve više uvučena u sukob u Ukrajini".

13:29h

Više od 300 ljudi je ubijeno, a preko 600 ranjeno kasetnom municijom u Ukrajini prošle godine, navodi se u izvještaju Komisije za kasetnu municiju.

Ukrajina je tako nadmašila Siriju, zemlju sa najvećim brojem žrtava te vrste oružja, javlja agencija AP.

Prema podacima Komisije, u Siriji je prošle godine u napadima kasetnom municijom ili njihovim ostacima ubijeno 15 ljudi, a ranjeno njih 75.

Kasetna municija, koja je zabranjena u više od 100 zemalja, obično ispušta veliki broj manjih bombi koje mogu biti smrtonosne na širokom području.

Bombe koje ne eksplodiraju predstavljaju opasnost decenijama nakon završetka sukoba.

(MINA)

09:37h

Ruska protivvazdušna odbrana uništila je u utorak ujutro ukrajinski dron iznad Krima, navodi se u saopštenju ruskog ministarstva odbrane, prenosi Rojters.

Izmjena: 09:45h
09:32h

Ukrajina je u ponedjeljak saopštila da su njene trupe povratile više teritorije na istočnom frontu i da napreduju na jug u svojoj kontraofanzivi protiv ruskih snaga, dok je predsjednik Volodimir Zelenski posjetio dvije oblasti fronta, prenosi Rojters.

Zamjenica ministra odbrane Hana Malijar rekla je da su kijevske snage prošle nedjelje ponovo zauzele oko 3 kvadratna kilometra (1,16 kvadratnih milja) zemlje oko istočnog grada Bahmuta, koji su ruske trupe zauzele u maju poslije mjeseci teških borbi.

Ona je takođe prijavila neodređeni „uspjeh“ u pravcu sela Novodanilivka i Novoprokopivka u južnom regionu Zaporožja, ali nije navela detalje.

Ukrajina je sada zauzela oko 47 kvadratnih kilometara teritorije oko Bahmuta od početka svoje kontraofanzive početkom juna, napisao je Maliar na Telegramu.

Rojters nije bio u mogućnosti da provjeri izvještaje, a Rusija nije potvrdila napredak Ukrajine. Obje strane računaju dobitke od malih sela ili džepne zemlje kao nedavne uspjehe.

Na video snimcima koji su u ponedjeljak objavljeni na sajtu ukrajinskog predsjednika se vidi kako Zelenski posjećuje trupe u istočnoj Donjeckoj oblasti, gdje se nalazi Bahmut, i u regionu Zaporožja, gdje kijevske snage pokušavaju da se potisnu ka jugu do Azovskog mora.

Zelenski je prikazan kako uručuje medalje vojnicima na brojnim lokacijama i zahvaljuje ljekarima u poljskoj bolnici na južnom frontu.

U svom noćnom obraćanju, dostavljenom iz voza, predsjednik je rekao da će povratne informacije vojnika o toku sukoba biti shvaćene ozbiljno.

„Sve ono o čemu su naši borci govorili biće izneto učesnicima na sastancima komande, posebno u vezi sa elektronskim ratovanjem. Momci, čuli smo vas jasno“, rekao je on.

Kijevski zvaničnici su se nabacili kritikama u izvještajima zapadnih medija da je kontraofanziva bila suviše spora i ometana lošom taktikom -- posebno pozicioniranjem trupa na previše lokacija.

Ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba rekao je prošle nedjelje da bi kritičari trebalo da "ućute".

Kijev je ponovo zauzeo brojna sela i naselja u svojoj tromjesečnoj ofanzivi, ali su njegove vojnike ometala ogromna ruska minska polja i rovovi.

Maliar je prošle nedjelje rekao da su ukrajinske trupe probile prvu liniju ruske odbrane i da ukrajinska vojska sada očekuje da će napredovati brže.

Moskva je nastavila da izvodi vazdušne napade na ukrajinske ciljeve, uključujući lučku infrastrukturu, i prijavila je napade dronovima na rusku teritoriju.

Na nalogu ruskog ministarstva odbrane na Telegramu u ponedjeljak je citirao oficir sa kodnim imenom Jež koji je rekao: „Neprijatelj napada snažno i ozbiljno, ali mi stojimo čvrsto. Nećemo ih pustiti da prođu“.

09:22h

Ruska odbrana oborila je tri bespilotne letjelice u zapadnim regionima Moskve, Kaluge i Tvera, saopštili su jutros zvaničnici, navodeći da nije bilo žrtava.

"Protekle noći je protivvazdušna odbrana uništila dronove koji su pokušavali da napadnu Moskvu", naveo je na Telegramu gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin.

On je dodao da je ruska odbrana u Zavidovu u sjeverozapadnoj Tverskoj oblasti uništila treću letjelicu koja se kretala ka glavnom gradu.

Ukrajina je pojačala napade bespilotnim letjelicama na ruskoj teritoriji, gađajući region Moskve i anektirano poluostrvo Krim, u okviru kontraofanzive koja je počela početkom juna.

Bonus video: