Prošle su godine kad je njemačka državna kasa bila puna

Nakon ljetnje pauze ministar finansija Kristijan Lindner podnosi Bundestagu predlog budžeta za 2024. Na snazi bi trebalo da ostane zabrana prekomjernog zaduživanja – a za neke dodatne želje nema mnogo prostora

4439 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Njemački ministar finansija Kristijan Lindner (FDP) nedavno je u intervjuu za ARD jasno rekao što je cilj saveznog budžeta za 2024: povratak finansijsko-političkoj normalnosti nakon godina zaduživanja.

„Deficiti su previsoki. Mjere uvedene zbog krize podsticale su zaduživanje“, rekao je Lindner. Sad se, smatra on, radi o konsolidaciji.

Lindnerov predlog predviđa izdatke u idućoj godini od 445 milijardi eura, što je oko 30 milijardi manje nego u ovoj godini, ali još uvijek oko 90 milijardi više nego 2019, kada je donijet poslednji budžet prije korone. Nakon toga su uslijedile pandemija, pa onda i energetska kriza izazvana ruskom agresijom na Ukrajinu. Njemačka vlada je za period od 2020. do 2022. van snage stavila odredbu o zabrani prekomernog zaduživanja i uzimala je kredite kao nikad ranije.

Gotovo svi resori moraju da štede

U idućoj godini bi svi resori osim Ministarstva odbrane morali da štede. Denis Rode je vladajuće Socijaldemokratske partije već deset godina je član Odbora za budžet Bundestaga, i kaže.

„Ovo je najizazovniji budžet koji smo do sada imali.“

Mnogo toga će morati da se preispita kako bi se održala odredba o zabrani prekomjernog zaduživanja.

„Nama je važno da na kraju bude sačuvana unutrašnja, spoljna i socijalna sigurnost. A to vidim u ovom budžetu“, kaže Rode.

Velika ušteda se postiže smanjenjem izdvajanja iz budžeta za penzijsko osiguranje i osiguranje za njegu. Osim toga, oni koji imaju veće plate ne bi trebalo da dobijaju pomoć za vrijeme trudničkog i porodiljskog odsustva.

Ali, ima i zahtjeva za povećanjem izdataka. Tako bi trebalo da bude povećana podrška onim građanima koji mogu da rade, ali nemaju posla i ne dobijaju novac za nezaposlene.

Takođe, ugostitelji se bori protiv povratka punog PDV-a što je najavljeno za iduću godinu. Zadržavanje smanjene stope PDV-a značilo bi tri milijarde eura manje prihode u državnoj kasi. Industrijske grane koje troše mnogo energije zahtijevaju državnu pomoć ili poreska rasterećenja kod troškova struje. I to bi državu koštalo milijarde.

Zabrana prekomjernog zaduživanja ostaje

Za sve to ima malo prostora zbog odredbe o zabrani prekomjernog zaduživanja zapisanoj u Osnovnom zakonu (njemački ustav, prim.ur). Zabrana prekomjernog zaduživanja garantuje da budućim generacijama ne ostavljamo prevelik teret kamata, podsjeća poslanik vladajućih Liberala i stručnjak za budžet Oto Frike.

Ali iz SPD-a, i naročito iz redova vladajućih Zelenih, čuje se tvrdnja da su za budućnost potrebne investicije. Neki bi rado da ponovo stave van snage zabranu prekomjernog zaduživanja tvrdeći da je za infrastrukturu i za zaštitu životne sredine potrebno više novca.

Zabrana prekomjernog zaduživanja, međutim, ostaje. Nju ne žele da ukinu ne samo Liberali, već ni kancelar Olaf Šolc. Čak i poslanik Zelenih i stručnjak za budžet Sven-Kristijan Kindler je svjestan da nema izgleda za stavljanje van snage zabrane.

Slijedi višemjesečna rasprava u parlamentu, ali već sada je jasno da su prohujale godine kada je državna kasa bila pun. U raspravi koja će trajati do sredine novembra moći će da se dogovore samo neke manje pojedinosti.

Bonus video: