Umerov: Povratićemo kontrolu nad svakim santimetrom ukrajinske zemlje, vratićemo kući sve zarobljenike

On je u prvom govoru u Parlamentu Ukrajine kao svježe izabrani ministar odbrane rekao da će "učiniti sve što je moguće i nemoguće da bi Ukrajina pobijedila", prenosi Si-En-En (CNN)

10114 pregleda 23 reakcija 23 komentar(a)
Umerov, Foto: Reuters
Umerov, Foto: Reuters

Novi ministar odbrane Ukrajine Rustem Umerov je danas izjavio da će povratiti kontrolu "nad svakim santimetrom ukrajinske zemlje" od Rusije i da će vratiti kući sve zarobljenike.

On je u prvom govoru u Parlamentu Ukrajine kao svježe izabrani ministar odbrane rekao da će "učiniti sve što je moguće i nemoguće da bi Ukrajina pobijedila", prenosi Si-En-En (CNN).

"Četrdeset dva miliona Ukrajinaca stoje iza svakog vojnika. Iza svakog vojnika stoji Ministarstvo koje će učiniti sve da zaštiti i obezbijedi sav naš narod. Naši ljudi, njihovi životi i dostojanstvo su naš prioritet i najveća vrijednost", rekao je on.

Parlament Ukrajine je danas odobrio imenovanje Umerova za ministra odbrane, pošto je predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski u nedjelju najavio smjenjivanje ranijeg ministra Oleksija Reznikova koji je potom podnio ostavku Parlamentu.

Umerov (41) je krimski Tatarin što je turska grupa sunitskih muslimana čija je pradomovina Krimsko poluostrvo, koje je Rusija pripojila 2014. godine, piše sajt vijesti Al Džazira.

Umerov je počeo u privatnom sektoru. Pridružio se jednom od vodećih ukrajinskih mobilnih operatera 2004.

Godine 2013. osnovao je sopstvenu investicionu kompaniju ASTEM i njenu ASTEM fondaciju.

Diplomirao je ekonomiju i magistrirao finansije.

Godine 2014, kada je Rusija okupirala Krim, bio je savjetnik Mustafe Džemileva, lidera Medžlisa krimskih Tatara.

Od 2020. godine, Umerov je član radne grupe ukrajinske vlade koja radi na strategiji za okončanje okupacije Krima.

U septembru 2022. Umerov, tada poslanik proevropske partije Holos, postao je čelnik Fonda državne imovine koji prodaje državnu imovinu privatnim investitorima.

Poznat je kao vješt pregoovarač, a pripisuje mu se da je preokrenuo instituciju koja je često zahvaćena korupcijskim skandalima. Takođe je ponovo pokrenuo prodaju državne imovine, podižući rekordne prihode za državu tokom rata.

Bonus video: