Velika Britanija: Bivši vojnik osumnjičen za terorizam pobjegao iz zatvora

Policija je izdala upozorenje britanskim lukama i aerodromima, uključujući londonski aerodrom Hitrou, gdje su putnici imali kašnjenja zbog dodatnih bezbjednosnih provjera

11976 pregleda 0 komentar(a)
Danijel Abed Kalife, Foto: Screenshot/Youtube
Danijel Abed Kalife, Foto: Screenshot/Youtube

Britanska policija saopštila je da je izdala hitan apel da se pronađe bivši vojnik osumnjičen za teroristička djela koji je danas pobjegao iz zatvora u Londonu, prenosi agencija Rojters.

Vjeruje se da je Danijel Abed Kalife (21) koji je bio u zatvoru dok je čekao suđenje, pobjegao nešto prije osam sati ujutro, navodi se u saopštenju londonske policije.

Bi-Bi-Si i drugi mediji javili su da je radio u kuhinjama zatvora i da je izašao tako što se privezao za dno kombija za dostavu hrane.

Policija je izdala upozorenje britanskim lukama i aerodromima, uključujući londonski aerodrom Hitrou, gdje su putnici imali kašnjenja zbog dodatnih bezbjednosnih provjera.

"Zbog policijskog problema, trenutno postoje pojačane provjere odlaznog saobraćaja u luci Dover i drugim portalima u Velikoj Britaniji", navodi se u saopštenju te prometne luke, glavne britanske kapije ka Evropi.

Policija je savjetovala javnost da ne prilazi Kalifeu, koji je visok 1,88 m i nosio je bijelu majicu, crveno-bijele karirane pantalone i braon čizme.

"Imamo tim policajaca koji vrše opsežne i hitne istrage kako bi što prije locirali i pritvorili Kalifea", rekao je komandant Dominik Marfi, šef komande londonske policije za borbu protiv terorizma.

"Takođe želim da uvjerim javnost da nemamo informacije koje ukazuju, niti bilo kakav razlog da vjerujemo da Kalife predstavlja prijetnju za širu javnost", dodao je on.

Kalife, koji je bio stacioniran u kasarni u centralnoj Engleskoj u vrijeme navodnih zločina, optužen je da je izvukao ili pokušao da izvuče informacije "koje bi mogle biti korisne osobi koja bi počinila ili priprema teroristički čin".

On je takođe optužen da je napravio podvalu o bombi tako što je stavio tri kanistera sa žicama na sto "sa namjerom da izazove uvjerenje da će pomenuti predmet eksplodirati ili se zapaliti".

Policija je kasnije dodala krivično djelo pribavljanja informacija koje bi mogle biti "direktno ili indirektno korisne neprijatelju" u suprotnosti sa Zakonom o službenim tajnama.

On je otpušten iz vojske u maju, saopštilo je ministarstvo odbrane.

Bonus video: