Zelenski iznio ključne prioritete za novog ministra odbrane: Vojnik kao najvažnija vrijednost, suzbijanje korupcije...

Parlament Ukrajine je odobrio imenovanje Rustema Umerova za ministra odbrane, pošto je Zelenski u nedjelju najavio smjenjivanje ranijeg ministra Oleksija Reznikova koji je potom podnio ostavku

2376 pregleda 8 komentar(a)
Zelenski i Umerov, Foto: Reuters
Zelenski i Umerov, Foto: Reuters

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski iznio je danas ključne prioritete kojima treba da se vodi novi ministar odbrane Rustem Umerov.

Kijev independed naveo je na društvenoj mreži Iks (X) da je Zelenski Umerovu naveo pet prioriteta, prije svega jačanje centralne uloge Ministarstva u odbrani.

Prioriteti su i "vojnik kao najvažnija vrijednost, proširenje međunarodnih partnerstava, suzbijanje korupcije, a kroz digitalizaciju i reforma vojske po NATO standardima", piše list.

Parlament Ukrajine je juče odobrio imenovanje Umerova za ministra odbrane, pošto je Zelenski u nedjelju najavio smjenjivanje ranijeg ministra Oleksija Reznikova koji je potom podnio ostavku.

Umerov (41) je diplomirao ekonomiju, magistrirao finansije i poslovao u mobilnoj telefoniji, bio investitor, a od 2020. godine je član radne grupe Vlade koja radi na strategiji za okončanje ruske okupacije Krima.

On je 2022. postao čelnik Fonda državne imovine, a poznat je kao vješt pregovarač.

Bonus video: