Turska: Američki istraživač pećina se razbolio na 1000 metara dubine, u toku akcija spasavanja

Mark Diki je bio u međunarodnoj istraživačkoj misiji u pećini Morca u planinama Taurus kada je počeo da pati od gastrointestinalnog krvarenja, navodi se u saopštenju turske federacije speleologa TUMAF

11184 pregleda 78 reakcija 3 komentar(a)
Spasilački timovi ispred vrtače u kojoj se nalazi Diki, Foto: Printscreen/Youtube
Spasilački timovi ispred vrtače u kojoj se nalazi Diki, Foto: Printscreen/Youtube

Više od 150 spasilaca pokušava da dođu do Amerikanca koji se danas razbolio i ostao zarobljen na nekih 1.000 metara ispod zemlje u pećini koju je istraživao u južnoj Turskoj, prenosi agencija Rojters.

Mark Diki je bio u međunarodnoj istraživačkoj misiji u pećini Morca u planinama Taurus kada je počeo da pati od gastrointestinalnog krvarenja, navodi se u saopštenju turske federacije speleologa TUMAF.

"Nekoliko međunarodnih timova, uključujući Hrvate i Italijane, pomaže u operacijama. On se nalazi na dubini od oko 1.000 metara, a spasioci dijele uspon na sedam dionica", rekao je šef TUMAF-a Bulent Genc.

"Očekuje se da operacije spasavanja potraje 10 dana, ali može biti kraće ako je Dikiju bude bolje ili duže ako mu se situacija pogorša“, rekao je Genc i dodao da se Dikijevo stanje poboljšalo i da je sada u stanju da samostalno stoji.

TUMAF je saopštio da je postavljena telefonska linija na dubini od 1.040 metara i da hrvatski spasioci postavljaju dodatni komunikacioni sistem "CaveLink" kao rezervu.

Rečeno je da će ljekari na licu mjesta odlučiti da li je moguće da Diki bude izvučen bez nosila.

Snimci iz spasilačke operacije pokazuju kako turski i međunarodni timovi postavljaju šatore i kablove ispred vrtače, treće po veličini u Turskoj, koja se nalazi na nadmorskoj visini od 2.140 metara.

Bonus video: