Šta piše u knjizi: Da li je Mask spriječio ukrajinski napad na rusku flotu?

Maskova odluka, zbog koje su ga ukrajinski zvaničnici preklinjali da ponovo uključi satelite, bila je motivisana strahom da će Rusija odgovoriti nuklearnim oružjem na ukrajinski napad na Krim

11822 pregleda 3 komentar(a)
Mask, Foto: Reuters
Mask, Foto: Reuters

Multimilijarder Ilon Mask je naredio svojim inženjerima da isključe satelitsku komunikacionu mrežu svoje kompanije Starlink u blizini obale Krima prošle godine kako bi omeli ukrajinski tajni napad na rusku flotu, navodi se u izvodu iz nove biografije o ekscentričnom milijarderu čiji je autor Volter Ajzakson, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Dok su se ukrajinski podvodni dronovi opasani eksplozivom približavali ruskoj floti, "izgubili su vezu i nasukali se na obalu ne nanijevši štetu", piše Ajzakson.

Maskova odluka, zbog koje su ga ukrajinski zvaničnici preklinjali da ponovo uključi satelite, bila je motivisana strahom da će Rusija odgovoriti nuklearnim oružjem na ukrajinski napad na Krim.

Taj Maskov strah je ojačan nakon njegovih razgovora sa visokim ruskim zvaničnicima, navodi Ajzakson.

Maskova zabrinutost zbog "mini Perl Harbura", kako je rekao, nije se ostvarila na Krimu.

Ali, ova epizoda otkriva jedinstvenu poziciju u kojoj se Mask našao u ratu u Ukrajini. Bez obzira da li je namjeravao ili ne, postao je moćni posrednik koji američki zvaničnici nisu mogli ignorisati, prenosi CNN.

Mask je, nakon što je Rusija remetila ukrajinske komunikacione sisteme uoči početka rata, pristao da obezbijedi zvaničnom Kijevu pristup satelitskim terminalima "Starlink", koji su postali ključni za njegove vojne operacije.

Čak i kada su mreže za mobilnu telefoniju i internet bile uništene, terminali Starlinka su omogućili Ukrajini da se bori i ostane povezana.

Međutim, kada su sateliti počeli da se koriste za napade na ruske trupe, Mask je počeo je da razmišlja da li je donio pravu odluku.

"Otkud ja u ovom ratu?", upitao je Mask Ajzaksona.

"Starlink nije namijenjen ratovanju. Nastao je da bi ljudi mogli da gledaju Netfliks i opuštaju se, da budu onlajn zbog škole i da čine druge miroljubive stvari, a ne napade dronovima", prenio je Ajzakson Maskove riječi.

Ajzakson je naveo da je Mask uspostavio vezu sa Džejkom Salivenom, savjetnikom za nacionalnu bezbjednost predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džozefa Bajdena, načelnikom generalštaba američke vojske Markom Milijem i ruskim ambasadorom u SAD da bi prenio svoju zabrinutost i Vašingtonu i Moskvi.

Istovremeno, prema Ajzaksonovim navodima, zamjenik ukrajinskog premijera Mihailo Fedorov SMS-om je tražio od Maska da obnovi vezu za podvodne dronove.

Mask je, prema Ajzaksonovom svjedočenju, kazao da je impresioniran dizajnom podvodnih dronova, ali da neće ponovo omogućiti satelitsku pokrivenost za Krim jer Ukrajina "sada ide predaleko i priziva strateški poraz".

Nova situacija u kojoj se našli ukrajinski i američki zvaničnici – oslanjajući se na dobročinstvo nepredvidivog milijardera za komunikaciju na bojnom polju – takođe je dovela do sukoba oko toga ko će platiti za Starlink terminale prošle jeseni.

Maskov SpaceX je potrošio desetine miliona dolara na slanje satelitske opreme u Ukrajinu. Kompanija je rekla Pentagonu da neće nastaviti da plaća račune za satelitsku opremu.

Nakon izvještavanja CNN-a, Mask je promijenio stav, napisavši na Tviteru: "dođavola s tim... nastavićemo da besplatno pomažemo ukrajinsku vladu."

Knjiga Ajzaksona, autora poznatih biografija o Stivu Džobsu i Albertu Ajnštajnu, biće objavljena 12. septembra.

Bonus video: