Turski "kralj kriptovaluta" i njegovi brat i sestra osuđeni na po preko 11.000 godina zatvora

Ovako duge zatvorske kazne u Turskoj su postale uobičajene nakon što je 2004. godine ukinuta smrtna kazna, u nastojanju da se ispune uslovi za pristupanje Evropskoj uniji

21012 pregleda 10 komentar(a)
Faruk Fatih Ozer, Foto: Printscreen/Youtube
Faruk Fatih Ozer, Foto: Printscreen/Youtube

Turski "kralj kriptovaluta" Faruk Fatih Ozer, njegov brat Guven i sestra Serap osuđeni su na po 11.196 godina zatvora, zbog toga što su prevarili ulagače za više desetina miliona dolara, objavio je BBC.

Ozer je 2021. godine pobjegao u Albaniju sa novcem investitora, nakon što je njegova berza kriptovalutama Todeks iznenada propala. U junu ove godine je izručen Turskoj i na suđenju je proglašen krivim za pranje novca, prevaru i organizovani kriminal.

Ovako duge zatvorske kazne u Turskoj su postale uobičajene nakon što je 2004. godine ukinuta smrtna kazna, u nastojanju da se ispune uslovi za pristupanje Evropskoj uniji.

Turci su počeli da koriste kriptovalute da bi sačuvali novac posle strmoglavog pada vrijednosti lire, koji je počeo prije više od dvije godine, a Todeks je bio jedna od najvećih mjenjačnica virtuelnih valuta i Ozer je stekao nacionalnu slavu kao finansijski mag.

Bonus video: