IAEA upozorava na ugroženu nuklearnu bezbjednost u Zaporožju

IAEA je više puta izražavala zabrinutost da bi sukobi mogli da izazovu potencijalno curenje radijacije iz objekta, koji je jedna od 10 najvećih nuklearnih elektrana na svijetu

5071 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Međunarodna agencija za nuklearnu energiju (IAEA) upozorila je na potencijalnu prijetnju nuklearnoj bezbjednosti zbog eskalacije borbi u blizini najveće evropske nuklearne elektrane u Ukrajini.

IAEA je saopštila da su njeni stručnjaci koji se nalaze u nuklearnoj elektrani Zaporožje, koju je okupirala Rusija, prijavili da su čuli brojne eksplozije tokom protekle sedmice, što je mogući pokazatelj pojačane vojne aktivnosti u regionu.

Na postrojenju nije bilo štete.

"I dalje sam duboko zabrinut zbog mogućih opasnosti sa kojima se elektrana suočava u ovom trenutku pojačanih vojnih tenzija u toj oblasti", upozorio je u pisanoj izjavi generalni direktor IAEA Rafael Grosi.

On je napomenuo da je tim IAEA obaviješten da je osoblje u nuklearnoj elektrani privremeno smanjeno na minimalne nivoe zbog zabrinutosti od povećanih vojnih aktivnosti u toj oblasti.

"Šta god da se desi u zoni sukoba, svi bi izgubili od nuklearnog incidenta i pozivam da se preduzmu sve neophodne mjere predostrožnosti da se to izbjegne", naveo je Grosi.

IAEA je više puta izražavala zabrinutost da bi sukobi mogli da izazovu potencijalno curenje radijacije iz objekta, koji je jedna od 10 najvećih nuklearnih elektrana na svijetu.

Šest reaktora elektrane je zatvoreno mjesecima, ali joj je i dalje potrebna struja i kvalifikovano osoblje za rad sa ključnim sistemima hlađenja.

Bonus video: