BLOG Napad dronovima na Kijev, Moskva kaže da su uništeni ukrajinski gliseri kod Zmijskog ostrva

Rat u Ukrajini – 564. dan

44107 pregleda 16 komentar(a)
Ruski napad na Kijev, Foto: Reuters
Ruski napad na Kijev, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.09.2023. 21:31h
Završeno
16:04h

Rusija će se vratiti u sporazum o žitaricama "istog dana" kada uslovi Moskve za izvoz njenih žitarica i đubriva na globalno tržište budu ispunjeni, rekao je novinarima ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Rusija se povukla iz sporazuma u julu, godinu dana nakon što je postignut uz posredovanje Ujedinjenih nacija i Turske, uz prigovore da se njen izvoz hrane i đubriva suočavao sa preprekama, te da je nedovoljna količina ukrajinskih žitarica išla u zemlje kojima su potrebne, prenosi Radio slobodna Evropa (RSE).

"Kada sve potrebno bude učinjeno na uklanjanju prepreka za izvoz naših žitarica i đubriva, istog dana ćemo se vratiti kolektivnoj implementaciji ukrajinskog dijela 'Crnomorske inicijative'", kazao je Lavrov u Nju Delhiju poslije samita G20.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan takođe u obraćanju danas u Nju Delhiju poslije skupa pozvao je da se ne "marginalizuje" Rusija u pregovorima o ponovnom pokretanju sporazuma o izvozu ukrajinskih žitarica preko Crnog mora, prenijela je agencija Frans pres.

"Nijedan proces koji bi marginalizovao Rusiju u inicijativi oko žitarica u Crnom moru neće biti održiv", rekao je Erdogan i najavio da će uskoro organizovati sastanak na tu temu sa predstavnicima Rusije, Ukrajine i UN, ne precizirajući datum ni mjesto.

Turski lider je novinarima rekao da je Rusija voljna da šalje besplatne žitarice siromašnim zemljama, čemu je Turska naklonjena, i dodao da situacija za obnavljanje sporazuma nije beznadežna, prenosi RSE.

Ukrajina je suprotstavljena ideji olakšavanja sankcija Rusiji da bi se oživeo sporazum.

(BETA)

12:55h

Dva strana humanitarna radnika, Kanađanin i Španjolka, poginula su danas na istoku Ukrajine u ruskom artiljerijskom napadu u kome je pogođen tim od četvoro zaposlenih u ukrajinskoj nevladinoj organizaciji.

09:50h

Pogledajte kakve je posljedice ostavio sinoćnji napad u Kijevu.

09:01h

Ruske snage uputile su noćas 32 drona na Ukrajinu, većinu u oblasti Kijeva, objavila je ukrajinska vojska navodeći da je oborila 25.

"Protekle noći okupatori su napali Ukrajinu sa 32 samoubilačka drona tipa Šahid-136/131, od kojih su 25 uništile ukrajinske vazduhoplovne snage. Ruski okupatori uputili su najveći broj dronova na region Kijeva", saopšto je ukrajinski generalštab u svom jutrošnjem izvještaju.

Prema vojnoj upravi Kijeva jedan stan je oštećen, kao i nekoliko vozila i kablova na trolejbuskim linijama. Jedna osoba je povrijeđena ali nije u životnoj opasnosti, objavila je gradska uprava na Telegrama.

Novinarka Frans presa u Kijevu javila je da se tokom noći čulo desetak eksplozija.

U kvartu Svjatošinskji u zapadnom djelu Kijeva izbio je požar u parku Sovki, najpoznatijem javnom parku u gradu, objavio je preko Telegrama gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko.

(BETA)

08:15h

Ruske snage su oborile osam bespilotnih letjelica iznad Crnog mora u blizini Krima i uništile tri glisera tokom noći, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Vojni gliseri američke proizvodnje koji prevoze ukrajinske vojnike uništeni su sjeveroistočno od Zmijskog ostrva, saopšteno je u Moskvi, bez preciziranja o broju žrtava, prenosi Rojters.

Zmijsko ostrvo, simbol ukrajinskog prkosa, je ispostava Ukrajine u Crnom moru, gdje su tenzije eskalirale otkako se Rusija povukla iz ugovora koji je Ukrajini omogućavao isporuku žita iz južnih luka uprkos ratu.

08:14h

Rat u Ukrajini – 564. dan.

Ukrajinski zvaničnici saopštili su da je Rusija tokom noći izvela napad dronovima na Kijev, kao i da su eksplozije odjekivale dva sata.

Djelovi oborenih dronova pali su na nekoliko centralnih gradskih četvrti - Darnjickij, Solomjanski, Ševčenkovski, Svjatošinski i Podil, prenosi Rojters.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko rekao je da je jedna osoba povrijeđena u naselju Podil, a izbio je i požar u jednom od gradskih parkova.

Bonus video: