Vatikan će beatifikovati devetočlanu poljsku porodicu ubijenu zbog skrivanja Jevreja

Porodicu Ulma ubili su u njihovom domu njemački nacistički vojnici i lokalna policija koja je bila pod kontrolom nacista u zoru 24. marta 1944. zajedno sa osam Jevreja koje su krili u svom domu

9642 pregleda 5 komentar(a)
Porodica Ulm, Foto: Józef Ulma/Wikimediacommons
Porodica Ulm, Foto: Józef Ulma/Wikimediacommons

Vatikan je saopštio danas da će beatifikovati devetočlanu poljsku porodicu - bračni par i njihovu djecu koje su pogubili nacisti tokom Drugog svetskog rata zato što su skrivali Jevreje kako bi ih spasili od holokausta.

Prošle godine je papa Franja proglasio katoličku porodicu Ulma, uključujući i dijete koje je nosila Viktorija Ulma, mučenicima svoje vjere, čime je otvoren put za misu beatrifikacije koja se održava u njihovom selu Markova, na jugoistoku Poljske.

Porodicu Ulma ubili su u njihovom domu njemački nacistički vojnici i lokalna policija koja je bila pod kontrolom nacista u zoru 24. marta 1944. zajedno sa osam Jevreja koje su krili u svom domu. Vjeruje se da ih je neko izdao.

Jozef Ulma, 44, bio je poljoprivrednik, katolički aktivista i fotograf amater koji je dokumentovao život porodice i sela. Živio je sa svojom 31-ogodišnjom suprugom Viktorijom, njihovim ćerkama Stanislavom (7), Barbarom (6), Marijom (18 mjeseci), i sinovima Vladislavom, (5), Frančišekom, (3), i Antonijem, (2).

Sa njima su ubijeni 70-ogodišnji Saul Goldman sa sinovima Baruhom, Mehelom, Joahimom i Mojzesom, kao i Golda Grunfeld i njena sestra Lea Didner sa svojom malom ćerkom Reslom, prema poljskom Institutu za nacionalno sjećanje, koji je detaljno dokumentovao priču porodice Ulma.

Katolička crkva suočila se sa dilemom oko beatifikovanja nerođenog Viktorijinog djeteta i njegovog proglašenja mučenikom, zato što između ostalog nije kršteno, što je uslov za beatifikaciju.

Vatikan je izdao razjašnjenje navodeći da je dijete zapravo rođeno tokom užasa ubistava i dobilo "krštenje krvlju" svoje majke mučenice.

Razjašnjenje je izdao 5. septembra kardinal Marčelo Semeraro. On će predsjedavati danas misi beatifikacije na kojoj se očekuje više od 30.000 ljudi iz cijele Poljske. Prvi put se dešava da se beatifikuje cijela jedna porodica.

Bonus video: