BLOG Njemačka najavila još 20 miliona eura humanitarne pomoći Ukrajini

Rat u Ukrajini – 565. dan

24921 pregleda 20 reakcija 20 komentar(a)
Posljedice ruskog napada dronovima na Kijev, Foto: Reuters
Posljedice ruskog napada dronovima na Kijev, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.09.2023. 21:39h
Završeno
18:10h

Njemački proizvođač naoružanja Rajnmetal modernizovaće za Ukrajinu još 40 oklopnih transportera Marder. Koncern iz Diseldorfa je sa njemačkom vladom sklopio ugovor vrijedan desetine miliona eura.

Transporteri će u Ukrajinu do kraja godine, saopštio je Rajnmetal. Modernizaciju vozila finansira njemačka vlada i tako podržava odbranu Ukrajine. Rajnmetal je do sada već isporučio 40 Mardera, a 20 je na front poslao iz svojih zaliha i Bundesver.

Zahvaljujući novom ugovoru u Ukrajini do kraja ove godine treba da bude ukupno 100 njemačkih oklopnih transportera.

Ukrajini je Rajnmetal, najveći njemački namjenski koncern, važan i zbog slanja drugog oružja. Kompanija je nedavno poslala prvu seriju hitno potrebne municije za protivvazdušne tankove Gepard.

Diseldorfski koncern je Ukrajini dostavio i remontovane starije modele tenkova Leopard, kao i vojne kamione, dronove i jednu poljsku bolnicu.

(dpa)

16:18h

Berlin će dati dodatnih 20 miliona eura humanitarne pomoći Ukrajini, izjavila je danas u Kijevu njemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok.

Zajedno sa novim iznosom, pomoć Njemačke Ukrajini ove godine iznosiće 380 miliona eura, rekla je ministarka, prenosi britanski list "Gardijan".

Berbok koja je u nenajavljenu posjetu stigla noćnim vozom iz Poljske, procijenila je da će Rusija ove jeseni i zime ponovo gađati ukrajinska energetska postrojenja jer je "perfidan ruski cilj je da ponovo izgladnjuje ljude i da se smrzavaju".

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba ponovo je danas pozvao Njemačku da Kijevu pošalje švedsko-njemačke krstareće rakete "taurus", dometa većeg od 500 kilometara, koje se lansiraju s aviona.

"Ne razumijem zašo gubimo vrijeme?", pitao je Kuleba.

On je njemačkoj koleginici rekao da je Ukrajini potrebno više PVO sistema kako bi luke zaštitila od ruskih vazdušnih napada i kako bi osigurala izvoz žita.

Berbok je pohvalila "hrabrost i odlučnost" Ukrajine i rekla da je toj državi mjesto u Evropskoj uniji.

(BETA)

13:36h

Ukrajina je saopštila danas da je oslobodila naftnu i gasnu platformu u Crnom moru koja je bila pod kontrolom ruskih snaga još od 2015. godine.

Ovo je objavljeno u vrijeme kada traje ukrajinska kontraofanziva i kada ponovo rastu tenzije u vodama kod ukrajinskih luka.

"Ukrajina je povratila kontrolu nad platformom Viški Bojka", navodi se u saopštenju ukrajinske vojne obavještajne službe.

Tokom te operacije, za koju nije navedeno kada je izvedena, vodile su se borbe između ukrajinskih specijalnih snaga na brodovima i ruskog lovca Su-30, navodi se u saopštenju i dodaje da je ruski avion oštećen i da je morao da se povuče.

Ukrajinske jedinice su "uspjele da se domognu dragocjenih trofeja - skladišta municije za helikoptere... kao i radara 'Neva' koji omogućuje praćene kretanja brodova u Crnom moru", dodaje se u u saopštenju.

U videu od oko desetak minuta koji je objavila ukrajinska vojna obavještajna služba, mogu se videti elitne jedinice kako se gliserima približavaju naftnoj i gasnoj platformi i potom podižu plavo-žutu ukrajinsku zastavu.

Isti izvor je naveo da je Rusija okupirala taj kompleks platformi od 2015. godine i da je sa početkom sadašnje invazije koristila za vojne svrhe posebno kao mjesto slijetanja helikoptera i za raspoređivanje radarske opreme.

Moskva je u junu 2022. godine optužila Kijev da je pucao na taj kompleks platformi za bušenje u moru kod obala Krima, poluostrva koje je Rusija pripojila 2014.

Sukobi ukrajinskih i ruskih snaga u Crnom moru su se pojačali sredinom jula kada je Rusija istupila iz sporazuma kojim je godinu dana bio omogućen izvoz ukrajinskih žitarica tokom rata.

(BETA)

10:57h

Ukrajinsko Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da je ostvarilo "uspjeh" na južnom frontu, gdje je ukrajinska vojska malo napredovala posljednjih nedjelja, kao i na istoku blizu Bahmuta.

Ukrajinske snage "nastavljaju ofanzivne operacije na jugu" i "registrovale su uspjeh južno od Robotine (mjesta koje je povraćeno od Rusa krajem avgusta) i zapadno od Verbove," rekla je za javnu televiziju zamjenica ministra odbrane Gana Malijar.

U toj zoni u Zaporoškoj oblasti Kijev tvrdi da je "probio prvu liniju ruske odbrane" i time otvorio put za svoju ofanzivu ka mjestima Tokmak i Melitopolj, logistički važnih za rusku vojsku.

Zamjenica ministra je u svom nedjeljnom bilansu takođe rekla da je u regionu Bahmuta na istoku ukrajinska vojska imala određene uspjehe u zoni Kliščivke i Andrijvke.

"Tokom protekle nedjelje oslobođeno je oko dva kvadratna kilometra teritorije" kod Bahmuta, a ukupno 49 kvadratnih kilometara oslobođeno je na obodima grada od početka ukrajinske kontraofanzive u junu, rekla je Gana Malijar.

Ukrajinska vojska takođe je zauzela dio Opitne, sela blizu Avdijvke, što je još jedna vruća tačka fronta, dodala je ona.

Ukrajinska kontraofanziva pokrenuta u junu, suočena je sa jakim ruskim linijama odbrane, sastavljenim od minskih polja i klopki za tenkove, ali se Kijev nada proboju na jugu u sektoru Robotine, prenosi Frans pres.

(BETA)

10:51h

Ruske vlasti objavile su pobjedu partije Vladimira Putina na izborima organizovanim na okupiranim teritorijama u Ukrajini, navodeći da je partija osvojila više od 70 odsto glasova.

09:17h

Njemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok, koja boravi u nenajavljenoj posjeti Kijevu, istakla je da je mjesto Ukrajine u Evropskoj uniji.

"Ukrajina se može osloniti na nas i na naše razumijevanje proširenja EU. To je neophodna geopolitička posljedica ruskog rata", rekla je Berbok po dolasku u Kijev, po četvrti put od izbijanja rata.

Berbok je podsjetila da Ukrajina već ima status kandidata, te da se sada spremaju da donesu odluku o otvaranju pregovora o pristupanju EU, prenosi Rojters.

"Kada je riječ o reformi pravosuđa i medijskog zakonodavstva, rezultati reformi u Ukrajini su već impresivni", rekla je njemačka ministarka.

Prema njenim riječima, još je dug put do sprovođenja antioligarhijskog zakona i borbe protiv korupcije.

09:16h

Rat u Ukrajini – 565. dan.

Ruski PVO sistemi uništili su dvije ukrajinske bespilotne letjelice iznad Belgorodske oblasti, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane na Telegramu.

Vjačeslav Gladkov, načelnik Belgorodske oblasti koja se graniči sa Ukrajinom, rekao je da nema povrijeđenih i da su ostaci dronova pali na put u Jakovljevskom okrugu, prenio je Rojters.

Bonus video: