BLOG Ukrajinske vlasti: U napadima Rusije u oblastima Herson i Lugansk poginula jedna osoba, tri povrijeđene

Rat u Ukrajini – 566. dan

23828 pregleda 14 komentar(a)
Ukrajinski tenk u Donjecku, Foto: Reuters
Ukrajinski tenk u Donjecku, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.09.2023. 22:07h
Završeno
21:56h

Ruske trupe danas su pogodile selo Makijevka u Luganskoj oblasti, ubivši jednog starijeg čoveka, javilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Ukrajine na Telegramu, prenosi Kijev indipendent.

Njegova 73-godišnja supruga pretrpjela je šok od granate i evakuisana je kod rođaka u Donjecku oblast, navodi se u izvještaju.

Makijevka se nalazi u blizini administrativne granice sa Donjeckom oblašću, oko 25 kilometara sjeverozapadno od Kremine.

Ruske snage su gotovo u potpunosti zauzele istočnu ukrajinsku oblast Lugansk.

Rusija je večeras takođe napala naselja Sadove i Ponjativka u Hersonskoj oblasti, pri čemu su tri osobe povrijeđene, navela je regionalna administracija.

Muškarac, star 56 godina zadobio je povrede ramena i noge, dok je 20-godišnji policajac zadobio ranu podlaktice i šok od granatnog udara u Sadovi, oko 15 kilometara istočno od Hersona.

U obližnjem selu Ponjativka, ruske snage su pogodile kuću, ranivši 38-godišnjeg čovjeka, saopštile su regionalne vlasti.

Oružane snage Ukrajine oslobodile su Herson i druga regionalna naselja na zapadnoj obali rijeke Dnjepar u novembru 2022. Ruske snage potisnute su na istočnu obalu rijeke, odakle su od tada pucale na oslobođene teritorije, što je redovno za posljedicu imalo smrt i ranjavanje civila.

(Kijev indipendent)

18:57h

Danska će Ukrajini dati dodatnih 5,8 milijardi kruna (777 miliona eura), uglavnom namijenjenih za finansiranje opreme za protivvazdušnu odbranu, municiju i tenkove, saopštilo je danas dansko ministarstvo odbrane.

"Da bi Ukrajina nastavila da se brani od ruske ilegalne invazije, od suštinskog je značaja da zemlje poput Danske zadrže svoju vojnu i ekonomsku podršku... To mi danas činimo uz najveći finansijski doprinos Danske do sada", rekao je ministar odbrane Trels Lund Poulsen.

Ta donacija, koja se odnosi na period od tri godine, 12. je donacija Danske i odnosi se na tenkove, borbena vozila pješadiju, tenkovsku municiju i protivavionske topove.

(BETA)

13:37h

Dvije starije osobe su poginule, a tri su ranjene u ruskom granatiranju Donjecke oblasti na istoku Ukrajine, saopštilo je Državno tužilaštvo Ukrajine.

Navodi se da su 84-godišnja žena i 71-godišnji muškarac ubijeni u svojoj kući u gradu Krasnohorivka, zapadno od grada Donjecka, a da je jedna žena povrijeđena u istom napadu.

Dodaje se da su dvije žene povrijeđene u granatiranju Avdijivke, prenosi Rojters.

11:45h

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je dogovor o crnomorskom žitu na čekanju i da nije bilo napretka u pokušajima da se ponovno pokrene, objavila je ruska državna novinska agencija Tas, kako prenosi Rojters.

Sporazum, koji je prošle godine, uz posredovanje Ujedinjene nacije i Turske, omogućio je bezbjedan izvoz žitarica i drugih prehrambenih proizvoda iz ukrajinskih crnomorskih luka.

Moskva je odustala od sporazuma u ​​julu, optužujući Zapad da nije poštovao obećanja da će omogućiti ruski izvoz žitarica i đubriva.

Turska i Ujedinjene nacije do sada nisu uspjele da ubijede Rusiju da se ponovo pridruži sporazumu.

11:43h

Predsjednik Rusije Vladimir Putin rekao je da hiljadu do hiljadu i po Rusa potpisuje dobrovoljne ugovore da se pridruži vojsci svakog dana.

Putin je odgovarao na pitanje da li Rusija treba da uvede novu prinudnu mobilizaciju da bi pojačala svoje vojne napore u Ukrajini, za šta je Kremlj više puta rekao da nije neophodno.

Tokom proteklih šest ili sedam mjeseci, 270.000 ljudi je potpisalo dobrovoljne ugovore, naveo je Putin na forumu u Vladivostoku, kako prenosi Rojters.

Kazao je kako misli da bi Ukrajina mogla biti spremna da razgovara o miru tek kada joj ponestane resursa, ali da će Kijev iskoristiti potencijalni prekid neprijateljstava da se ponovo naoruža.

Putin je ponovio svoju tvrdnju da je tekuća kontraofanziva Ukrajine propala, rekavši da nije dala "nikakve rezultate".

11:41h

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski stavio je veto na zakon kojim se želi zadržati prijava imovine za zvaničnike nedostupne za javnost.

Vrhovna rada je prošle nedjelje glasala za vraćanje pravila koje je bilo suspendovano nakon početka rata kao mjera predostrožnosti, ali da se izjave o imovini zvaničnika ne objavljuju još godinu dana.

"Razlog (za veto) je jasan. Izjave moraju u potpunosti biti dostpune javnosti. Odmah, a ne za godinu dana“, naveo je Zelenski u objavi na Telegramu.

"Ovaj ključni amandman mora da se napravi prije nego što se zakon ponovo usvoji. Brzo," rekao je Zelenski, kako prenosi Rojters.

Poslanik Jaroslav Železnjak rekao je u Telegramu da će parlament ponovo glasati o nacrtu oko 20. septembra.

Javna peticija kojom se od Zelenskog traži da stavi veto mjeru brzo je prikupila desetine hiljada potpisa, daleko iznad 25.000 potrebnih da bi ih predsjednik uzeo u obzir.

Borci protiv korupcije i opozicioni poslanici, između ostalih, vjeruju da zakon u svom sadašnjem obliku poništava primarnu svrhu mjere da se zvaničnici pozovu na odgovornost.

Međunarodni monetarni fond postavio je kao uslov vraćanje obaveznih izjava o imovini poliitčara na funkciji kao jednu od nekoliko mjerila za isplatu dijela paketa pomoći MMF-a od 15,6 milijardi dolara.

Borba protiv korupcije je takođe uslov za pridruživanje Ukrajine Evropskoj uniji, a ukrajinska vlada je to proglasila prioritetom uporedo sa ciljevima na frontu.

11:40h

Rat u Ukrajini – 566. dan.

Kijev je izveo napad dronovima na grad Energodar u blizini nuklearne elektrane Zaporožje, rekao je Aleksej Lihačov, šef ruske državne nuklearne korporacije Rosatom, prenijele su RIA Novosti.

Lihačov je naveo da je šest bespilotnih letjelica lansirano na grad i da su sve uništene, prenosi Rojters.

Bonus video: