Moldavija protjerala novinara ruskog Sputnjika, optužen za miješanje u unutrašnje poslove širenjem dezinformacija

Iz Moldavije je protjeran pod pratnjom, i zabranjen mu je povratak u tu zemlju u narednih 10 godina, saopštio je tamošnji generalni inspektorat za migracije

2272 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Moldavija je danas protjerala ruskog novinara, kojeg je prethodno proglasila prijetnjom po nacionalnu bezbjednost na osnovu optužnice za miješanje u unutrašnje poslove te zemlje širenjem dezinformacija.

Vitalij Denisov (56) bio je je šef moldavske ispostave ruske medijske kuće Sputnjik.

Iz Moldavije je protjeran pod pratnjom, i zabranjen mu je povratak u tu zemlju u narednih 10 godina, saopštio je tamošnji generalni inspektorat za migracije.

"Rješenje da se ovaj stranac protjera donijeto je u vezi sa njegovim miješanjem u unutrašnje stvari Republike Moldavije, što je činjenica koja ugrožava informacionu bezbjednost naše zemlje", naveo je inspektorat.

Moldavska vlada je saopštila preko svog portparola da vlast "ima nultu toleranciju za lažne vijesti" i da medij kojem protjerani novinar pripada konstantno ima veze sa "informacionim napadima, lažima, propagandom i dezinformacijama".

Rusko ministarstvo spoljnih poslova je protjerivanje nazvala "odvratnim potezom" koji je motivisan pokušajem "čišćenja infomacionog prostora" i obećalo "uzvratne mjere" zbog ovog "antiruskog poteza".

Portparolka Ministarstva vanjskih poslova Rusije Marija Zaharova optužila je moldavske vlasti da su "provalile" jutros u Denisovljevu kuću, uhapsile ga i sprovele ga do aerodrdoma, "a da mu nisu dozvolile ni da spakuje lične stvari".

Moldavija je kandidatkinja za članstvo u Evropskoj uniji od ljeta 2022. godine. Njene tenzije sa Rusijom su odletjele u nebo nakon što je Rusija u februaru 2022. godine pošla u invaziju Ukrajine.

Ukrajina, Moldavija i Rusija bile su dio Sovjetskog Saveza do njegovog raspada 1991. godine.

Bonus video: