Rusija protjerala dvoje američkih diplomata, optužila ih za "ilegalnu aktivnost"

"Takođe je naglašeno da su ilegalne aktivnosti američke diplomatske misije uključujući miješanje u unutrašnje poslove zemlje domaćina, neprihvatljive i da će biti odlučno suzbijene. Ruska strana očekuje od Vašingtona da izvuče pravilne zaključke i da se uzdrži od konfrontacije"

5108 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova danas je proglasilo dvojicu američkih diplomata nepoželjnim osobama (persona non grata) i naložilo im da napuste zemlju u roku od sedam dana zbog navodne umješanosti u "ilegalne aktivnosti".

Ministarstvo je navelo u saopštenju da su prvi sekretar u američkoj ambasadi u Rusiji Džefri Silin i drugi sekreatr Dejvid Bernštajn "održavali kontakt" sa bivšim zaposlenim u američkom konzulatu u Vladivostoku koji je uhapšen ranije ove godine. Taj čovjek je optužen da je prikupljao informacije za američke diplomate o ruskoj vojnoj akciji u Ukrajini i povezanim pitanjima.

Prema saopštenju, američka ambasadorka u Rusiji Lin Trejsi pozvana je danas u ministarstvo kada joj je rečeno da se Silin i Bernštajn protjeruju.

"Takođe je naglašeno da su ilegalne aktivnosti američke diplomatske misije uključujući miješanje u unutrašnje poslove zemlje domaćina, neprihvatljive i da će biti odlučno suzbijene. Ruska strana očekuje od Vašingtona da izvuče pravilne zaključke i da se uzdrži od konfrontacije", navodi se u saopštenju.

Za sada nema komentara iz američke ambasade ili Stejt departmenta, naveo je AP.

Ruska Savezna bezbjednosna služba (FSB), vodeća domaća bezbjednosna agencija, javila je prošlog mjeseca da je uhapšen Robert Šonov, bivši zaposleni u američkom konzulatu u Vladivostoku.

On je optužen da da je prikupljao informacije o specijalnoj vojnoj operaciji, procesu mobilizacije u ruskim oblastima, problemima i procjenama o njihovom uticaju na protestne aktivnosti stanovništva uoči predsjedničkih izbora 2024".

Moskva naziva borbe u Ukrajini "specijalnom vojnom operacijom".

Bonus video: