BLOG Velika Britanija proglasila Vagner za terorističku organizaciju

Rat u Ukrajini – 569. dan

13009 pregleda 15 komentar(a)
Detalj iz okoline Andrivke: Fotografija iz avgusta, Foto: Reuters
Detalj iz okoline Andrivke: Fotografija iz avgusta, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.09.2023. 22:53h
Završeno
15:37h

Velika Britanija zvanično je danas proglasila rusku plaćeničku grupu Vagner za terorističku organizaciju.

Odluka, koja je najavljena prošle sedmice, stupa na snagu odmah, objavila je britanska vlada.

To znači da će se od sada svako aktivno podržavanje grupe Vagner u Ujedinjenom Kraljevstvu smatrati krivičnim djelom za šta je zaprijećena kazna od 14 godina zatvora, prenosi Tanjug.

Ministarka unutrašnjih poslova Suela Brejverman kazala je ranije da je Vagner umiješan u pljačku, mučenje i varvarska ubistva.

"Njihove operacije u Ukrajini, na Bliskom istoku i u Africi predstavljaju prijetnju globalnoj bezbjednosti. Oni su teroristi, jasno i jednostavno", rekla je Brejverman.

(MINA)

08:21h

Ukrajinska vojska saopštila je u petak da je oslobodila selo Andrivka kod Bahmuta na istoku u Donjeckoj oblasti.

"Odbrambene snage… oslobodile su Andrivku, nanijele značajne gubitke neprijatelju u smilju ljudstva i opreme", saopštio je Generalštab u dnevnom izvještaju objavljenom na Fejsbuku.

Selo Andrivka nalazi se južno od Bahmuta, gdje je vođena višemjesečna najkrvavija bitka od početka ruske invazije u februaru prošle godine.

Generalštab ukrajinske vojske je takođe naveo da je ostvaren "djelimičan uspjeh" kod sela Kliščivka, južno od Bahmuta.

Ukrajina navodi da tokom svoje tromjesečne kontraofanzive ostvaruje sporo, ali stabilno napredovanje u borbama protiv utvrđenih ruskih položaja, oslobodivši niz sela i napredujući po bokovima kod Bahmuta koji su ruske snage zauzele u maju.

Zamjenica ukrajinskog ministra odbrane, Hana Maliar, prvobitno je u četvrtak izvijestila da je Andrivka stavljena pod ukrajinsku kontrolu, ali je kasnije rekla da to nije tačno pošto se borbe još vode oko sela.

Portparol ukrajinskog Generalštaba Andrij Kovaliov rekao je da južnije u regionu Donjecka, ukrajinske trupe nastavljaju da odbijaju rusku ofanzivu ka mjestima Avdivka i Marinka.

Na južnom frontu, prema navodima Generalštaba, ukrajinske trupe nanose značajne gubitke neprijatelju u blizini sela Verbove u regionu Zaporižja.

Rojters navodi da nije mogao da proveri izvještaje s bojnog polja, a Rusija nije potvrdila napredak ukrajinskih snaga.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je u redovnom večernjem obraćanju u četvrtak zahvalio je ukrajinskoj službi bezbjednosti i pomorskim snagama na njihovoj ulozi u, kako je rekao, uništavanju ruskog sistema protivvazdušne odbrane na Krimu koji je pod ruskom okupacijom.

Vojska Ukrajine u četvrtak je ponovo napala Krim, koji je Rusija ilegalno anektirala 2014. i koji predstavlja ključni cilj u kontraofanzivi Ukrajine.

Navodi o uništavanju ruskog protivvazdušnog usledili su dan pošto je Ukrajina teško oštetila ruski vojni brod i podmornicu na Krimu.

(Radio Slobodna Evropa)

Bonus video: