Finska se pridružila zabrani baltičkih država za ulazak vozila registrovanih u Rusiji

Poljska je ostala jedina zemlja EU koja graniči s Rusijom koja nije objavila zabranu ulaska za vozila sa ruskim tablicama

8001 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Finska je danas saopštila da će svim vozilima s ruskim registarskim tablicama biti zabranjen ulazak u zemlju od 16. septembra.

Ograničenja se odnose na sve vlasnike automobila registrovanih u Rusiji, uključujući građane EU i osobe sa stalnim boravkom u državama članicama EU, prenosi redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Ranije ove sedmice, baltičke države, Estonija, Letonija i Litvanija, uvele su slične zabrane za automobile sa ruskim registracijama u skladu sa mjerama Evropske komisije, prema kojima automobili s takvim tablicama ne smiju ući u Evropsku uniju (EU) u sklopu sankcija uvedenih Rusiji zbog agresije na Ukrajinu.

Zabrana ulaska ne odnosi se na građane EU i članove njihovih porodica, članove diplomatskih misija ili osobe koje ulaze u Finsku iz humanitarnih razloga.

Finska je postala četvrta zemlja EU koja graniči s Rusijom koja je zabranila ulazak ruskim automobilima.

Vilnjus je napravio izuzetak za automobile koji putuju u ili iz ruske enklave Kalinjingrada.

Poljska je ostala jedina zemlja EU koja graniči s Rusijom koja nije objavila zabranu ulaska za vozila sa ruskim tablicama.

Bonus video: