FOTO Aktivisti "Posljednje generacije" ofarbali sprejom Brandenburšku kapiju u Berlinu

„Nećemo zaustaviti naš protest ako se ne pokrene zaokret. Moramo da prestanemo sa korišćenjem nafte, prirodnog gasa i uglja najkasnije do 2030. godine“, navodi se u saopštenju „Posljednje generacije"

6759 pregleda 3 komentar(a)
Brandenburška kapiju u Berlinu, 17. septembra 2023. godine, Foto: Reuters
Brandenburška kapiju u Berlinu, 17. septembra 2023. godine, Foto: Reuters

Klimatski aktivisti poprskali su narandžastom i žutom bojom stubove znamenite berlinske Brandenburške kapije kako bi podstakli zahtjve da se prestane sa upotrebom fosilnih goriva do 2030. godine, prenosi Rojters.

„Pripadnici takozvane „Posljednje generacije“ su tokom jutra narandžastom bojom iz aparata za gašenje požara poprskali stubove na istočnoj strani Brandenburške kapije“, saopštila je berlinska policija na platformi Iks (X), ranije poznatoj kao Tviter.

Dodaje se da su policajci primijetili da hidraulični lift radi na kapiji i da su spriječili demonstrante da se popnu na znamenitu zgradu. Oni su uhapsili svih 14 demonstranata na tom mjestu i pokrenuli istragu o materijalnoj šteti.

Posljednja generacija, grupa sa sjedištem u Njemačkoj u okviru evropske mreže A22 koja uključuje britansku kompaniju Just Stop Oil, dospjela je na naslovne strane u Njemačkoj sa stotinama blokada na putevima od strane demonstranata koji su se zalijepili za asfalt.

Njihova akcija izazvala je represiju njemačkih saveznih država od strane organa za sprovođenje zakona.

„Nećemo zaustaviti naš protest ako se ne pokrene zaokret. Moramo da prestanemo sa korišćenjem nafte, prirodnog gasa i uglja najkasnije do 2030. godine“, navodi se u saopštenju „Posljednje generacije".

Njemačka ima za cilj da do 2045. postigne neto nultu emisiju, ali je propustila godišnje ciljeve za posljednje dvije godine.

Bonus video: