Meloni i Fon der Lajen na Lampeduzi pozivaju Evropljane na solidarnost

Meloni zamjera evropskim partnerima nedostatak solidarnosti prema Italiji koja je od početka godine na svoju teritoriju primila skoro 130.000 migranata

6990 pregleda 9 komentar(a)
Fon der Lajen i Meloni, Foto: REUTERS
Fon der Lajen i Meloni, Foto: REUTERS

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i italijanska premijerka Đorđa Meloni pozvale su danas na Lampeduzi evropske partnere da pomognu Italiji u upravljanju migracionim tokovima iz sjeverne Afrike i da prihvate dio migranata koji su prešli Sredozemno more.

"Ovde je u pitanju budućnost koju Evropa za sebe želi jer budućnost Evrope zavisi od njene sposobnosti da se suoči sa velikim izazovima", rekla je Đorđa Meloni pred novinarima na Lampeduzi gdje svakog ljeta stižu desetine hiljada migranata.

Predsjednica Evropske komisije je rekla da je "neregularna imigracija evropski izazov na koji je potreban evropski odgovor".

Ona je apelovala na "države članice da dočekaju" dobrovoljno migrante koji stignu do Italije.

Meloni zamjera evropskim partnerima nedostatak solidarnosti prema Italiji koja je od početka godine na svoju teritoriju primila skoro 130.000 migranata.

Fon der Lajen i Meloni su danas obišle prihvatni centar, a potom i luku na Lampeduzi, gdje su usidrene desetine improvizovanih čamaca na koje se ukrcavaju migranti na putu ka Evropi.

Bonus video: