Zelenski: Ne smijemo ostaviti Putina na miru, umiremo u ovom ratu

"Moramo što je više moguće osloboditi našu teritoriju i krenuti naprijed. Čak i ako je manje od kilometra ili sto metara, moramo to učiniti", rekao je Zelenski

12765 pregleda 161 reakcija 56 komentar(a)
Zelenski, Foto: Reuters
Zelenski, Foto: Reuters

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da Ukrajina ne može Vladmira Putina, predsjednika Rusije "ostaviti na miru" i pozvao svijet da se suprotstavi ruskom predsjedniku kako bi izbjegli treći svjetski rat, prenosi radio Slobodna Evropa.

U razgovoru za američku televiziju CBS Zelenski je rekao da je zapadna vojna podrška ključna za obnavljanje teritorijalnog integriteta Ukrajine.

Zelenski je na putu za Sjedinjene Američke Države (SAD) gdje će se 19. septembra obratiti na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (UN) u Njujorku.

Skupština dolazi u trenutku kada Kijev tvrdi da su postigli uspjehe u kontraofanzivi protiv ruske vojske koja je u februaru prošle godine pokrenula invaziju na Ukrajinu.

Očekuje se da će dva dana kasnije Zelenski u Bijeloj kući sastati sa američkim predsjednikom Džozefom Bajdenom.

"Moramo što je više moguće osloboditi našu teritoriju i krenuti naprijed. Čak i ako je manje od kilometra ili sto metara, moramo to učiniti", rekao je Zelenski u intervjuu emitovanom 17. septembra.

"Ajde da letimo na mjestima kroz koja ne možemo proći oklopnim vozilom. Ako ne možemo da letimo, hajde da pošaljemo dronove. Ne smijemo ostaviti Putina na miru", rekao je on.

Ukrajina gotovo u potpunosti zavisi o vojnoj pomoći i opremi Zapada za odbranu od ruske invazije. Kijev je u više navrata vršio pritisak na SAD i druge saveznike za snažnijim naoružanjem, poput borbenih aviona F-16, koji bi mogli biti stavljeni u upotrebu već sljedeće godine.

Očekuje se da će Zelenski iskoristiti susret sa svjetskim liderima kako bi prikupio podršku i izvršio pritisak za nabavku naprednijeg oružja i municije. U intervjuu Zelenski je rekao da je moderno zapadno oružje ključno za obnovu teritorijalnog integriteta Ukrajine.

"Podrška nije samo u novcu. Radi se o tehnologijama. Ako (zapadne zemlje) sjutra osiguraju odgovarajuće oružje Ukrajini, vjerujte mi, vratićemo naš teritorijalni integritet i to će biti brže od bilo koje kontraofanzive (sprovedene) u bilo kojem smjeru", rekao je.

Kijev je započeo kontraofanzivu na istoku i jugu Ukrajine u junu, ali su napori usporeni zbog snažno utvrđenih ruskih odbrambenih linija. Ukrajinski zvaničnici često su odbijali kritike o brzini strategije ukrajinske vojske da povrati teritoriju koju je okupirala Rusija.

Dok je Vašington početkom ovog mjeseca umanjio značaj takvih kritika, rekavši da je postignut značajan napredak, bilo je široko rasprostranjenih nagovještaja da bi javna podrška za nastavak pomoći Ukrajini mogla da se smanji ako kontraofanziva ne ispuni velika očekivanja.

Zelenski je ranije rekao da "sporije" isporuke oružja iz zapadnih zemalja prijete kontraofanzivi i pozvao ukrajinske partnere da pošalju snažnije i dalekometnije oružje kako bi potisnuli ruske snage. Rekao je da je Ukrajina zahvalna na podršci i dodao da se zemlja ne bori samo sebe da zaštiti.

"Šta još Ukrajina mora učiniti da bi svi izmjerili našu ogromnu zahvalnost? Umiremo u ovom ratu", rekao je Zelenski.

"Vidite, ako Ukrajina padne, šta će se dogoditi za deset godina? Samo razmislite o tome. Ako (Rusi) stignu do Poljske, šta je sljedeće? Treći svjetski rat?"

Zelenski je branio ukrajinske napade na Rusiju rekavši da "Ukrajina ima svako moralno pravo" na to.

Posljednjih mjeseci Rusija je prijavila napade dronovima na Moskvu i druge ciljeve na ruskoj teritoriji za koje okrivljuje Ukrajinu.

Bonus video: