Kremlj pozvao na smirivanje situacije u Nagorno Karabahu

"Zabrinuti smo zbog nagle eskalacije tenzija i početka neprijateljstava"

2316 pregleda 9 komentar(a)
Peskov, Foto: Shutterstock
Peskov, Foto: Shutterstock

Kremlj je pozvao na smirivanje situacije u Nagorno Karabahu nakon što je Azerbejdžan tamo pokrenuo vojnu operaciju, rekavši da bi i Baku i Jerevan trebalo da krenu da pregovaraju o rješavanju sukoba, prenosi agencija Rojters.

Azerbejdžan je rekao da treba da obnovi ustavni poredak i istjera jermenske vojne jedinice iz Nagorno Karabaha, koji u velikoj mjeri kontrolišu etnički Jermeni uz podršku Jerevana.

Jermenija, formalni saveznik Rusije, negirala je da ima snage u toj oblasti.

"Zabrinuti smo zbog nagle eskalacije tenzija i početka neprijateljstava", rekao je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Prva stvar za nas, u pozadini vojne operacije koju su izvele Oružane snage Azerbejdžana, jeste da obezbijedimo bezbjednost civilnog stanovništva Karabaha", istakao je Peskov.

On je rekao da je ruska vojska bila u kontaktu i sa Bakuom i sa Azerbejdžanom i da Moskva podstiče razgovore.

"Naša vojska radi na tome da se proces poravnanja vrati na politički i diplomatski put", kazao je Peskov i dodao da je osnova za razgovore sporazum o prekidu vatre koji je posredovala Rusija i kojim je okončan rat 2020. u kojem je Azerbejdžan ostvario značajne dobitke.

"Pozivamo sve da poštuju odredbe ovih dokumenata, naravno, uzimajući u obzir te nove realnosti, odnosno činjenicu da je jermenska strana priznala teritoriju Azerbejdžana 1991. godine", zaključio je Peskov.

Bonus video: