Francuska traži hitan sastanak Savjeta bezbjednosti UN zbog vojne operacije u Nagorno Karabahu

Baku se poziva da odmah prekine svoju ofanzivu i vrati se poštovanju međunarodnog prava

5109 pregleda 0 komentar(a)
Foto: dam.media.un.org
Foto: dam.media.un.org

Francuska je danas najčvršće osudila Azerbejdžan zbog pokretanja vojne operacije u enklavi Nagorno Karabah i zatražila hitno sazivanje sjednice Savjeta bezbjednosti UN.

"Nikakav pretekst ne može da opravda takvu jednostranu akciju koja prijeti hiljadama civila već pogođenim višemjesečnom ilegalnom blokadom i ide protiv napora međunarodne zajednice da se postigne ispregovarano rješenje", navodi se u saopštenju francuskog ministarstva spoljnih poslova.

Baku se poziva da odmah prekine svoju ofanzivu i vrati se poštovanju međunarodnog prava.

Azerbejdžan je danas objavio da je pokrenuo "antiterorističke operacije" protiv snaga Jermenije u Nagorno Karabahu, vrletnoj oblasti oko koje se spore te dvije države.

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana je navelo da je operacija "uz pomoć visokopreciznog oružja" počela nekoliko sati poslije pogibije četiri vojnika i dva civila u eksploziji mine u Nagorno (Gornjem) Karabahu, jednoj od najviše miniranih oblasti svijeta.

Šef diplomatije SAD Entoni Blinken koji se nalazi u Njujorku na zasjedanju Generalne skupštine UN će stupiti u kontakt sa svim stranama, uključujući i sa Turskom poslije pokretanja azerbejdžanske ofanzive koju Vašington smatra "posebno opasnom", rekao je danas visoki zvaničnik američkog Stejt departmenta.

Rusija, koja ima mirovne snage u toj oblasti, izrazila je "zabrinutost" zbog "brutalne eskalacije" situacije u Nagorno Karabahu, i navela da nastoji da obezbijedi da se Jerevan i Baku vrate za pregovarački sto, saopštio je danas Kremlj.

"Važno je ubijediti Jerevan i Baku da sjednu za pregovarački sto i da izbjegnu ljudske gubitke", rekao je novinarima portparol ruskog predsjednika Dmitrij Peskov.

U Jermeniji je jermenski premijer Nikol Pašinijan osudio danas pozive na "državni udar" u njegovoj zemlji poslije početka azerbejdžanske ofanzive u Nagorno Karabahu, oko koje se spore Baku i Jerevan.

Jermenska opozicija je više puta pokušala u tri godina da izdejstvuje smjenu Pašinijana optužujući ga da je odgovoran za jermenski vojni poraz tokom rata sa Azerbejdžanom oko Nagorno Karabaha u jesen 2020. godine.

Planinska oblast Nagorno (Gornji) Karabah i dio okolnih teritorija su bili pod kontrolom Jermena od kraja separatističkog rata 1994, ali Azerbejdžan je te teritorije povratio u šestonedeljnom ratu 2020. godine, završenim primirjem uz posredovanje Rusije i od tada je kontingent ruskih mirovnih snaga u Nagorno-Karabahu.

Bonus video: