Sud u Moskvi odbio da sasluša žalbu novinara Gerškoviča na pritvor

Gerškovič je u sudnici bio u kavezu za optužene, okružen agentima ruske bezbjednosne službe FSB, odakle je uputio nekoliko osmijeha i namigivao novinarima koje poznaje

4632 pregleda 1 komentar(a)
Gerškovič u sudnici, Foto: Reuters
Gerškovič u sudnici, Foto: Reuters

Moskovski gradski sud u utorak je odbio da sasluša žalbu američkog novinara Evana Gerškoviča, vraćajući je natrag okružnom sudu u Lefortovu, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Gerškovič koji je u martu uhapšen u Rusiji pod optužbama za špijunažu, izašao je pred sud radi razmatranja svoje posljednje žalbe na produžavanje pritvora.

Moskovski sud je američkom novinaru krajem augusta produžio pritvor za tri mjeseca.

Gerškovič je u sudnici bio u kavezu za optužene, okružen agentima ruske bezbjednosne službe FSB, odakle je uputio nekoliko osmijeha i namigivao novinarima koje poznaje.

Evan Gerškovič
foto: Reuters

U sudnici je bila i američka ambasadorka u Rusiji, Lin Trejsi.

Gerškoviča, novinara Vol Strit Džurnala, ruska bezbjednosna služba je uhapsila dok je izvještavao u Jekaterinburgu 29. marta, a od tada je u zatvoru Lefortovo u Moskvi, ozloglašenom zbog teških uslova.

Taj tridesetjednogodišnji novinar koji je ranije radio i za agenciju AFP u Moskvi, optužen je za špijunažu za šta može dobiti 20 godina zatvora, ali on odbacuje optužbe, kao i Vašington, njegov poslodavac - Vol Strit Džurnal.

Rusija nikad nije detaljno iznijela optužbe protiv njega ni javno dala elemente dokaza, i cijela procedura je proglašena tajnom. Za sada nije određen datum za njegovo suđenje.

On je uhapšen u vrijeme veoma loših SAD i Rusije povodom rata u Ukrajini gdje Vašington vojno i finansijski podržava Kijev.

Bonus video: