BLOG Guverner: Rusija napala rafineriju nafte u Kremenčuku; Spriječeni ukrajinski vazdušni napadi na Krim

Rat u Ukrajini – 574. dan

22401 pregleda 14 komentar(a)
Kremenčuk (Ilustracija), Foto: Shutterstock
Kremenčuk (Ilustracija), Foto: Shutterstock
Ažurirano: 20.09.2023. 20:44h
Završeno
15:57h

Vlasti Krima, koga je Moskva pripojila 2014. godine, objavile su danas da su spriječile ukrajinske udare na Sevastopolj i oblast oko te velike luke koju koristi ruska flota.

Kako je izjavio guverner Sevastopolja Mihail Razvožajev, ukrajinske snage su raketama gađale grad, a dronovima dva susjedna mjesta Kaču i Verhnesadovoje.

Sve mete je protivvazdušna odbrana oborila u vazduhu, napisao je Razvožajev preko Telegrama.

"Sve je mirno u gradu. Sada se razjašnjavaju informacije o mogućim štetama izazvanim palim komadima oborenih raketa, ili mogućim nastradalim", rekao je on.

Pad dronova izazvao je mali požar u dva mjesta kod Sevastopolja ali nije bilo nastradalih, dodao je guverner.

Sa ukrajinske strane Adrij Jusov, portparol Ministarstva odbrane je rekao da ukrajinske snage nastavljaju da ciljaju "vojne ciljeve okupatora" na Krimu.

Krim, koji je pod kontrolom Moskve od 2014. godine, redovno je na meti ukrajinskih napada. U napadu 13. septembra oštećena su dva broda koja su bila na popravci, a 24 ljudi je povređeno na pomorskom gradilištu u Sevastopolju.

(BETA)

09:22h

Ukrajina hitno treba protiv vazdušna odbrana, uključujući municiju, rezervne djelove i održavanje za postojeće ukrajinske sisteme, rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Stoltenberg je kazao da je rat, koji je već uveliko u svojoj drugoj godini, “rat iscrpljivanja”, ali da ne postoji zastoj s obzirom na dobitke koje je Ukrajina postigla protivafanzivom koja je počela u junu kako bi pokušala povratiti teritorije koje su okupirale ruske snage.

“Ako želimo kraj rata, ako želimo pravedan i trajan mir, onda je vojna podrška Ukrajini pravi put”, rekao je Stoltenberg u intervjuu koji u Njujorku gdje boravi na godišnjoj Opštoj skupštini Ujedinjenih naroda.

“Postoji hitna potreba za protiv vazdušnom odbranom, ne samo novim sistemima, već i municijom, održavanjem, rezervnim dijelovima… Vidimo da protiv vazdušna odbrana spašava živote svaki dan u Ukrajini i moramo održati taj sistem", naveo je on, prenosi Al Džazira.

(MINA)

08:13h

Rusija je tokom noći napala rafineriju nafte u Kremenčuku u centralnoj Poltavskoj oblasti Ukrajine, izazvavši požar, rekao je danas guverner Dmitro Lunjin, prenosi agencija Rojters.

"Rad rafinerije je privremeno zaustavljen", rekao je on u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram i dodao da nema informacija o žrtvama.

"Rusi su sinoć u više navrata napali Poltavsku oblast. Naš sistem protivvazdušne odbrane uradio je dobar posao protiv neprijateljskih bespilotnih letjelica (dronovi)", rekao je on.

Rusija je kako navodi Rojters više puta napadala rafineriju je otkako je prošle godine napala Ukrajinu.

08:10h

Ukrajinski sistemi protivvazdušne odbrane oborili su preko noći 17 od 24 drona koje je Rusija lansirala na Ukrajinu, saopštila je vojska, prenosi agencija Rojters koja navodi da nije mogla nezavisno da provjeri izvještaj.

Bonus video: