BLOG Rusija izvela najveći napad na Ukrajinu u posljednjih nekoliko nedjelja, stižu "teški zimski mjeseci"

Rat u Ukrajini – 575. dan

30626 pregleda 30 reakcija 30 komentar(a)
Detalj iz Čerkasija, Foto: Reuters
Detalj iz Čerkasija, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.09.2023. 21:43h
Završeno
13:11h

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski podvukao je danas potrebu svoje zemlje za više sistema protivvazdušne odbrane nakon što je Rusija izvela svoj najveći napad na Ukrajinu u posljednjih nekoliko nedjelja, prenosi agencija Rojters.

"Sinoć su ruski teroristi izveli još jedan masivan napad. Posebno na infrastrukturu. Većina projektila je oborena. Ali samo većina njih. Ne svi", rekao je on u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

"Više protivvazdušne odbrane. Više sankcija. Više podrške ukrajinskim vojnicima na linijama fronta", napisao je on tokom posjete Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), gdje je rekao da će sistemi protivvazdušne odbrane biti na dnevnom redu pregovora.

13:03h

Ukrajina je u četvrtak upozorila da su teški zimski mjeseci pred njima, nakon "masivnih" ruskih raketnih napada koji su ciljali civilnu infrastrukturu, što je rezultiralo mrtvima i ranjenima širom Ukrajine.

Moskva je gađala gradove od Rivnea u zapadnoj Ukrajini do Hersona na jugu, glavni grad Kijev i gradove u centru i sjeveroistoku zemlje.

Rivne
Rivnefoto: Reuters

Najmanje troje osoba je poginulo u Hersonu, a mnogi su ranjeni u drugim djelovima Ukrajine, dok vlasti i dalje traže žrtve u nekim gradovima.

Rusija je lansirala napade dok se Ukrajina priprema za treću zimu tokom invazije Moskve koja traje već 19 mjeseci, i dok se predsjednik Volodimir Zelenski po drugi put od početka rata nalazi u Vašingtonu.

"Teški mjeseci su pred nama: Rusija će napadati energetsku infrastrukturu i ključne objekte", rekao je Oleksij Kuleba, zamjenik šefa predsjedničkog kabineta. Dodao je da Moskva cilja "civilnu infrastrukturu" širom Ukrajine.

Kijev navodi da je struja nestajala širom zemlje, u skoro 400 gradova i sela, jer je Rusija gađala energetska postrojenja, ali Ukrajina dodaje da je "prerano" da se kaže da li je ovo početak nove ruske kampanje na energetsku infrastrukturu.

Prošle zime, mnogi Ukrajinci su ostali bez struje i grijanja na niskim temperaturama zbog ruskih napada.

U naselju Darnicki na istoku Kijeva, ostaci oborene rakete su povrijedili sedmoro osoba, uključujući i dijete.

U Hersonu na jugu, vlasti su navele da je troje osoba ubijeno u napadima na stambene zgrade.

"Prema policiji, troje osoba je poginulo a petoro je povrijeđeno", naveo je Igor Klimenko, ministar unutrašnjih poslova Ukrajine.

Guverner Hersona, Oleksandr Prokudin, rekao je da su dvije žrtve muškarci stari 29 i 41 godinu.

Gradonačelnik, Roman Mročko, naveo je kasnije da je ubijena i 81-godišnja žena.

U Rivneu na zapadu, relativno bezbjednom i udaljenom od ratne zone, vlasti su radile na gašenju velikog požara u autoservisu.

Takođe su naveli da je dio grada bio bez struje.

Maksim Kozicki, guverner susjedne regije Lavov, kazao je da su tri rakete pogodile industrijska postrojenja u Drogobihu, 70 km udaljenom od granice sa Poljskom.

U centralnom gradu Čerkasiju, Klimenko je izjavio da se i dalje traga za žrtvama koje mogu biti ispod ruševina, nakon napada na grad.

Čerkasi
Čerkasifoto: Reuters

Napadi su stigli nakon rata koji traje više od godinu dana, a zima – koja zna biti brutalna u pojedinim dijelovima Ukrajine – je udaljena nekoliko sedmica.

Državni energetski operater, Ukrenergo, saopštio je da je 398 naselja bilo bez struje, jer su napadi oštetili energetska postrojenja širom zemlje.

"Postoje djelimični prekidi snabdjevanja strujom u regijama Rivnea, Žitomira, Kijeva, Dnjepropetrovska i Harkiva", naveli su na Telegramu.

Oleksij Černišov, šef glavne ukrajinske energetske kompanije Naftogaz, pozvao je na smirenost.

"Trebamo biti mirni, količina gasa će biti dovoljna da nam potraje za grejnu sezonu", rekao je na televiziji.

Ruski raketni napadi stižu tokom boravka Zelenskog u Sjedinjenim Amričkim Državama, u pokušaju da obezbijedi novu pomoć za Ukrajinu – koja vodi kontraofanzivu već mjesecima – uprkos zamora na Zapadu zbog konflikta koji se razvukao.

Trebalo bi da se sastane sa američkim predsjednikom Džozefom Bajdenom  i da ide u Pentagon da traži dodatno oružje za Kijev, nakon obraćanja Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija u Njujorku, gdje je osudio ruski "genocid".

(Radio Slobodna Evropa)

10:49h

U ruskom bombardovanju šest ukrajinskih gradova jutros su poginule najmanje dvije osobe, 21 je ranjena, dok su mnogi još zarobljeni pod ruševinama.

Bili su to najveći vazdušni udari Rusije od 15. avgusta i dogodili su se dan pošto je prijavljena sabotaža na ruskom vojnom aerodromu u Čkalovsku blizu Moskve.

Oni su se poklopili i sa zasijedanjem Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku, gdje je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski održao govor i predstavio ukrajinsku "mirovnu formulu".

U Hersonu, gradu na jugu zemlje koji se nalazi blizu linije fronta, dvoje je poginulo, a petoro povrijeđeno nakon što je pogođena stambena zgrada, saopštio je regionalni guverner Oleksandar Prokudin.

U napadu na Kijev povrijeđeno je sedmoro ljudi, uključujući i devetogodišnju djevojčicu, dok su oštećene stambene i poslovne zgrade, rekao je gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko.

Najmanje šest udara dogodilo se u Harkovu, oštećena je civilna infrastruktura, rekao je regionalni guverner Oleh Sinjehubov. Dvije osobe su primljene u bolnicu.

Oko deset osoba je povrijeđeno, a jedna je izvučena iz ruševina u Čerkasiju, u centralnoj Ukrajini.

Pod ruševinama bi mogle da budu još 23 osobe, rekao je regionalni guverner Čerkasija Igor Taburec. Spasilačke službe rade na čišćenju ruševina.

(BETA)

10:17h

Rusija je danas izvela najveće raketne napade u posljednjih nekoliko nedjelja na Kijev i ciljeve širom Ukrajine, ranivši najmanje 18 ljudi, oštetivši energetske objekte i izazvavši nestanke struje, saopštile su ukrajinske vlasti, prenosi agencija Rojters.

Djelimični nestanci struje zabilježeni su u pet ukrajinskih regiona na zapadu, centru i istoku, što je podsjetilo na rusku vazdušnu kampanju na kritičnu infrastrukturu prošle zime koja je izazvala velike prekide struje za ukrajinske civile.

"Zbog posljedica prvog neprijateljskog napada u posljednjih šest mjeseci, došlo je do oštećenja energetskih objekata u zapadnim i centralnim regionima", rekao je operater mreže Ukrenergo u saopštenju na Telegramu.

"Bilo je djelimičnog nestanka struje u oblastima Rivne, Žitomira, Kijeva, Dnjepropetrovska i Harkova", navodi se u saopštenju.

Valerij Zalužnji, glavnokomandujući oružanih snaga, rekao je da je Rusija tokom noći ispalila 43 krstareće rakete na ciljeve i da je ukrajinska protivvazdušna odbrana oborila 36 od njih.

"Rakete su lansirane u nekoliko talasa. Ušle su u vazdušni prostor Ukrajine iz nekoliko pravaca, stalno mijenjajući svoju rutu", rekao je on na Telegramu.

Glasne eksplozije potresle su Kijev i okolni region dok je svitalo, rekli su svjedoci agencije Rojters.

Vlasti su izvijestile o slanju spasilačkih timova na nekoliko lokacija u prijestonici.

Gradonačelnik Vitalij Kličko rekao je da je sedam osoba, uključujući devetogodišnju djevojčicu, povrijeđeno u prijestonici.

Raketni ostaci su pali u centar grada, a oštećeni su infrastrukturni objekat i nekoliko nestambenih zgrada, što je izazvalo požar, rekao je on.

Štete širom Ukrajine

Ministar unutrašnjih poslova Igor Klimenko rekao je da su u Čerkasiju u centralnoj Ukrajini oštećeni hotel i nekoliko trgovačkih kioska i da je sedam osoba povrijeđeno.

Detalj iz Čerkasija
Detalj iz Čerkasijafoto: Reuters

Službe hitne pomoći su na Telegramu objavile snimak na kojem se vidi kako spasioci iznose povrijeđenog čovjeka na nosilima dok bukti vatra.

Ministarstvo unutrašnjih poslova i regionalni zvaničnici prijavili su eksplozije u oblastima Čerkasi, Harkov, Hmeljnicki, Rivne, Vinica, Lavov i Ivano-Frankivsk.

Detalj iz Čerkasija
Detalj iz Čerkasijafoto: Reuters

Maksim Kozicki, regionalni guverner Lavova, rekao je da su tri ruske rakete pogodile grad Drohobič na zapadu, oko 60 km od poljske granice.

Kozicki je rekao da su pogođeni infrastrukturni objekat i skladišta.

U odvojenom napadu tokom noći, dvije osobe su poginule u ruskom granatiranju spavaonice u gradu Hersonu na jugu zemlje, rekao je guverner Oleksandr Prokudin.

Napadi dolaze dok Ukrajina nastavlja sa kontraofanzivom protiv ruskih snaga na istoku i jugu.

Ukrajinski obavještajni izvor je rekao da su ukrajinska bezbjednosna služba i mornarica SBU preko noći napali vazdušnu bazu Saki na poluostrvu Krim koji je okupirala Rusija, nanijevši im "ozbiljnu štetu".

Ruska vojska je u međuvremenu saopštila da je uništila 19 ukrajinskih dronova iznad Krima i Crnog mora i nije dala detalje o žrtvama ili šteti.

Rojters nije mogao nezavisno da provjeri izvještaje.

07:40h

U Kijevu su se mogle čuti eksplozije nakon uzbune o vazdušnom napadu u četvrtak ujutro, rekli su svjedoci agencije Rojters, pošto su vlasti poslale spasilačke timove na najmanje dvije lokacije u ukrajinskoj prijestonici.

Vazdušna odbrana je na djelu, a spasioci su na putu ka mogućim mjestima eksplozije u istočnom i južnom dijelu grada, napisao je gradonačelnik Vitalij Kličko u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Raketni ostaci su pali u centru Kijeva, a nestambene zgrade su oštećene na istoku, što je izazvalo požar, rekao je, a dvije osobe su hospitalizovane, uključujući dijete. Zvaničnici i lokalni mediji takođe su izvijestili o eksplozijama u ukrajinskim oblastima Harkov, Hmeljnicki, Rivne, Vinica, Lavov i Ivano-Frankivsk, prenosi Rojters.

U gradu Rivne na zapadu Ukrajine, prema pisanju medija Suspilne, prijavljen je djelimičan nestanak struje, što ukazuje da je ruski napad mogao biti usmjeren na energetsku infrastrukturu.

07:38h

Najmanje dvije osobe su poginule i pet ih je povrijeđeno u ruskim udarima na grad Herson na jugu Ukrajine, izjavio je jutros guverner Oleksandr Prokudin.

"Ruska vojska je bombardovala stambena naselja Hersona. U ovom trenutku imamo podatak da su dva civila poginula", napisao je guverner Hersonske oblasti na Telegramu.

On je dodao da su četiri osobe prebačene u bolnicu, a da je jedan povrijeđeni civil zbrinut na licu mjesta.

(BETA)

Bonus video: