Papa Franjo: U Evropi nije vanredno stanje zbog migranata, pozabavite se time humano

"Pred strašnom pošasti eksploatacije ljudskih bića, rješenje nije u odbijanju, već u obezbjeđivanju, u skladu sa mogućnostima, dovoljnog broja legalnih ulazaka", rekao je papa

6923 pregleda 8 komentar(a)
Papa Franjo, Foto: Reuters
Papa Franjo, Foto: Reuters

Papa Franjo izjavio je danas u Marseju da se Evropa ne suočava sa vanrednim stanjem zbog priliva migranata i pozvao francuskog predsjednika Emanuela Makrona i druge evropske lidere da otvore luke za ljude koji bježe od teškoća i siromaštva.

On je rekao da u Evropi zbog migracija nije vanredno stanje, već je to dugoročno pitanje i realnost sa kojom države moraju da se pozabave na human način.

"Dozvolimo sebi da budemo dirnuti pričama naše nesrećne braće i sestara koji imaju pravo i da emigriraju i da ne emigriraju. Pred strašnom pošasti eksploatacije ljudskih bića, rješenje nije u odbijanju, već u obezbjeđivanju, u skladu sa mogućnostima, dovoljnog broja legalnih ulazaka", poručio je Franjo Makronu i drugim uesnicima sastanka mediteranskih biskupa u Marseju.

twđ
foto: Reuters

Italijanska desno orijentisana vlada ranije je pritisnuta navalom migranata iz Afrike zaprijetila restriktivnijim mjerama i blokadom pomorskih puteva u Sredozemlju.

Francuska vlada je pojačala patrole na južnoj granici kako bi spriječila prelazak migranata iz Italije. Makronova centristička vlada zauzela je tvrđi stav prema migraciji i bezbjednosti pošto je naišla na kritike francuskih konzervativaca i krajnje desnice.

S obzirom da su izbori za Evropski parlament zakazani za iduću godinu, Makron se zalaže da EU ojača spoljašnje granice i da bude efikasnija u deportovanju pojedinaca kojima je zabranjen ulazak, piše AP.

Makron i Franjo su se danas sastali i u četiri oka.

Vatikan je naglasio da Franjo nije u zvaničnoj posjeti Francuskoj, već u posjeti Marseju, jer ne želi da ide u zvničke posjete jakim katoličkim zemljama prije no što posjeti manje zemlje i oblasti u kojima ljudi teže žive.

Uprkos tome što je ijnekog vremena na Lampeduzu uza samo jedan dan stiglo 7.000 migranata - više nego što to italijansko ostrvo ima stanvnika, Franjo je rekao da su ocjene o vanrednom stanju samo "uzbunjivačka propaganda" i podstiču strah naroda.

"Oni koji rizikuju svoje živote na moru, ne vrše invaziju, oni traže dobrodošlicu, doživotno", istakao je papa.

Bonus video: