Bivši komandant Vagnera uhapšen u Norveškoj zbog pokušaja povratka u Rusiju

Andrej Medvedev, koji je pobjegao iz Rusije u januaru preko njene arktičke granice s Norveškom, rekao je da su tada pri bijegu na njega pucali ruski graničari. On je takođe govorio i o učešću u borbama u Ukrajini u okviru grupe Vagner

8141 pregleda 3 komentar(a)
Medvedev pred sudom u Oslu u aprilu, Foto: Reuters
Medvedev pred sudom u Oslu u aprilu, Foto: Reuters

Norveška policija uhapsila je bivšeg komandanta plaćeničke grupe Vagner zbog sumnje da je pokušao da se vrati u Rusiju ilegalnim prelaskom granice nakon što je ranije ove godine tražio azil u Norveškoj, rekao je u subotu njegov advokat.

Andrej Medvedev, koji je pobjegao iz Rusije u januaru preko njene arktičke granice s Norveškom, rekao je da su tada pri bijegu na njega pucali ruski graničari.

On je takođe govorio i o učešću u borbama u Ukrajini u okviru grupe Vagner.

Norveška policija je u saopštenju u petak uveče navela da je muškarac u dvadesetim godinama priveden zbog pokušaja ilegalnog prelaska ruske granice, ali nije navela njegovo ime.

Prelazak granice s Rusijom dozvoljen je samo na određenim mestima.

Međutim, hapšenje Medvedeva je rezultat nesporazuma, rekao je za Rojters njegov norveški advokat Brynjulf Risnes.

"Bio je gore da vidi da li može da pronađe mjesto gdje je prešao (u Norvešku u januaru). Zaustavljen je kada je bio u taksiju. Nije ni bio blizu granice... Uopšte nije namjeravao da pređe granicu (s Rusijom)", rekao je Risnes.

Kada je došao u Norvešku, Medvedev je rekao da je tražio azil jer je strahovao za svoj život pošto je bio svjedok ubijanja i maltretiranja zatvorenika u Rusiji dovedenih s fronta u Ukrajini.

Njegovo bjekstvo u januaru privuklo je pažnju svjetskih medija kao tada redak primjer nekog ko je prebjegao u zapadnu zemlju tvrdeći da se borio za Rusiju kao plaćenik u Ukrajini.

Ipak, u maju je u video snimku objavljenom na Jutjubu rekao da želi da se vrati u Rusiju iako vjeruje da je to rizik po njegov život, opisujući sebe kao "neku vrstu dječaka u velikoj igri" u kojoj više ne želi da učestvuje.

Risnes je rekao da Medvedev ima pravo da se vrati u Rusiju ako to želi, ali da "treba da se desi mnogo promjena" da bi povratak bio bezbjedan.

Medvedev je u aprilu u Norveškoj osuđen za učešće u tuči u baru i nošenje vazdušnog pištolja, ali je oslobođen optužbi za nasilje nad policijom. Tada je rekao da gleda u budućnost i da se nada azilu.

Osnivač Vagnera Jevgenij Prigožin poginuo je 23. avgusta kada se privatni avion koji je koristio srušio u nerazjašnjenim okolnostima, samo dva mjeseca pošto je nakratko poslao svoje plaćenike u marša na Moskvu u direktnom izazovu ruskog establišmenta.

Bonus video: